Eesti 200 lubab avalikustada anonüümsete annetajate nimed (1)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poliitiline jõud Eesti 200 teatas, et loob sügisel oma erakonna
Poliitiline jõud Eesti 200 teatas, et loob sügisel oma erakonna Foto: Erik Prozes

Erakonnastuv poliitiline liikumine Eesti 200 lubas Hooandja kampaania lõppedes avalikustada kõigi annetajate nimed. 

Eile erakonnastumisest teatanud Eesti 200 on saanud mitmeid anonüümseid annetusi, kuid erakonnale tehtavad annetused peavad olema avalikud. Ehkki Eesti 200 pole veel erakond, vaid tavaline mittetulundusühing, millele sellised piirangud nagu erakonnale annetuste vastuvõtmisel ei kehti, tekitas taoline praktika läbipaistvust ning kaasamist lubava  poliitilise liikumise puhul mitmeid küsimusi. Eesti 200 kinnitas täna, et avalikustab anonüümsete annetajate nimed. 

Meelis Niinepuu
Meelis Niinepuu Foto: Mihkel Maripuu

«Hooandja võimaldab annetajatel jääda oma keskkonnas anonüümseks, kuid projekti algatajatele antakse alati kõikide annetajate nimekiri. Meil on kokkulepe, et avalikustame Hooandja kampaania lõppedes annetajate nimed,» kinnitas MTÜ Eesti 200 nõukogu liige Meelis Niinepuu.

Ta selgitas, et otsus moodustada erakond tähendab ka seda, et kuigi formaalselt ei korralda rahakogumiskampaaniat veel erakond, vaid MTÜ, siis rahaliste annetuste tegijate nimed saavad olema siiski avalikud.

Eesti 200 on täna kella 17.00 seisuga kogunud 3830 eurot soovitud 5000st. «See kõik on muidugi alles algus. Suured erakonnad saavad riigilt aastas kolm miljonit eurot toetust ning nendega võistlemiseks on ka rahalised vahendid olulised,» lisas Niinepuu. 

Algatusega Eesti 200 tulid 3. mail Postimehe veergudel välja Tartu Ülikooli Narva kolledži direktori kohusetäitja Kristina Kallas, IT-ettevõtte Nortal juht Priit Alamäe, sotsiaalteadlane Kristiina Tõnnisson, Tartu Ülikooli kliinikumi lastefondi juht Küllike Saar ja LHV panga juhatuse liige Indrek Nuume.

8. juunil registreerisid Eesti 200 manifesti autorid poliitilise liikumisena MTÜ Eesti 200. Eile teatati erakonnastumisest ning plaanist kandideerida riigikogu valimistel. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles