Kontrolli, kas oled mõne poliitiku kampaanialehte enese teadmata toetanud (1)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebook
Facebook Foto: DADO RUVIC/REUTERS/Scanpix

Juba aasta alguses kirjutas Postimees, kuidas poliitikud endale üleöö tuhandeid jälgijaid saavad. Nipp on lihtne: kogunud aja jooksul isiklikku sõbralisti piisavalt palju inimesi, tuleb luua Facebooki leht ning ühendada seda enda isikliku lehega. Kuna Facebook taolist käitumist lubab, tasub kontrollida, ega pole juhuslikult sattunud «meeldima» kedagi endalegi ootamatut. 

«Kui sa oled mees nagu näiteks Toomas Uibo ja sul on personaalsel profiilil umbes 1500 sõpra, siis võid luua poliitik Toomas Uibo lehekülje ja ühendad selle enda personaalse lehega. Ja nagu naksti ongi verivärskel poliitikul 1500 jälgijat, mis Eesti poliitilises Facebookis päris kõva sõna, eriti kui see juhtub ühe päevaga,» kirjutas Aarne Seppel 7. jaanuaril avaldatud sotsiaalmeediakommentaaris. 

Foto: Kuvatõmmis Facebookist

Uurinud teemat lähemalt, võib leida, et oma ametliku Facebooki-lehe on liitnud isikliku kontoga näiteks ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammist, sotsiaaldemokraadid Lauri Läänemets, Heljo Pikhof ja Gea Kangilaski; Eesti 200 ridades riigikokku kandideerivad Toomas Uibo, Lauri Hussar, Meelis Niinepuu, Igor Taro ja Ismail Mirzojev; reformierakondlased Annely Akkermann ja Aivar Sõerd. 

Facebook: valitud lisatakse automaatselt «meeldima»

Olukord, kus inimesest saab justkui automaatselt ja pahatihti enda teadmata kaasaelaja mõnele tema sõbralistis olevale inimesele, on Facebooki põhimõtetega kooskõlas.

Nimelt on Facebooki sätetes kirjas, et eraldi lehe loomisel hakkab valitud Facebooki sõpradele ja sõbrataotlustele leht automaatlselt «meeldima» ning nad hakkavad seda jälgima. Samuti jäävad need inimesed ka Facebooki sõbralisti.

Facebooki kinnitusel teavitatakse sõbralistis olijaid, jälgijaid ja sõbrataotluse esitajaid uue lehe loomisest ning nende automaatsest liitmisest selle lehega. Samas näiteks loo autori kogemus näitab, et teavitus saadetakse oluliselt hiljem pärast inimese lisamist Facebooki lehele. Kusjuures sellisel juhul peab inimene tegema lisaliigutuse selleks, et lehe jälgijate seast lahkuda, mitte vastupidi, seda toetama asudes, nagu võiks hea tava kohaselt eeldada. Jättes teavituse näiteks märkamata, on inimene vaikimisi heakskiidu lehele andnud. 

Isikliku konto jälgijad ehk need, kes mingil põhjusel pole sõbralisti vastu võetud, hakkavad automaatselt uue loodud lehekülje jälgijateks ning nad eemaldatakse isikliku profiili jälgijate hulgast.

Oma isikliku Facebooki konto sõprade liitmist oma (kampaania)lehega saad sa teha vaid üks kord. 

Loe ingliskeelset teksti lähemalt SIIT

Kuidas kontrollida?

Olukorras, kus inimestel võib tekkida kahtlus «meeldivate» lehekülgede osas, tasub minna oma Facebooki profiilile, leida enda konto «teabe» märksõna alt alajaotus «meeldimised». Sealt leiduvate lehtede põhjal on inimesel võimalus otsustada, kas ta jätkab lehe jälgimist ja sellele oma toetuse andmist või mitte. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles