Made vastab Lauristinile: tundub, et su erakonna juht põgenes uppuvalt laevalt (16)

Liis Velsker
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Made.
Tiit Made. Foto: Peeter Langovits

Endine poliitik Tiit Made leidis Marju Lauristini arvamust Jevgeni Ossinovski ministriametist lahkumise peale lugedes, et Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juht põgenes valitsusest nagu uppuvalt laevalt.

Made kirjutas selgituseks, et olles lugenud 20. augusti klubi kaasliikme ja kunagise parlamendikolleegi Marju Lauristini emotsionaalset reageeringut Postimehele Jevgeni Ossinovski tegemiste ja ettevõtmiste kohta, tekkis tal vastupandamatu soov vestelda temaga ajelehe vahendusel ja arutleda, mis ja kuidas.

«Ütleksin, Marju, et omasid tuleb kaitsta ja see on igati kiiduväärne tegevus. Seda on sajandeid tehtud ja miks peaksid Eesti sotsiaaldemokraadid olema mingi ülemaailmne erand,» kirjutas Made.

Made arvates on kiiduväärsed Lauristini täpsed hinnangud meie praegusele ajakirjandusele. «Keda siis veel uskuda kui mitte sind, kes sa ise suure osa tänasest ajakirjandusmaastikust oled oma õpetustega üles ehitanud,» tõdes ta.

Made kirjeldas, et temalgi on kujunenud arusaamine, et ajakirjandus püsib elus, kui toodab intriige, mida nad ise vahel uurivaks ajakirjanduseks nimetavad. Seda liini aetakse taha ööpäevaringselt. Seega pole need õpetused, mida Lauristin tulevastele ehk praegustele ajakirjanikele Tartu Ülikoolis jagas, ilmselt enam elujõulised.

«Räige konkureerimise ja võitlus ellujäämise eest ei võimalda teha põhjalikku ja vigadevaba ajakirjandust. Tempo ja klikid suruvad peale. Seetõttu on sindki täna veel jätkuvalt europarlamendi saadikuks nimetatud. Poliitikuid on ajakirjanikel hädasti vaja sildistada, sest siis tuleb nendelt eneseõigustus, millele järgneb parastamine ja iga parastamise käigus külge kleebitud sildi uuesti ülerääkimine. Üks tark rahvas ütles taolise olukorra kohta oma keeles – selline on elu!» kirjutas Made.

Ent see pole tema sõnul peamine, miks ta n-ö sule haaras. «Sinu sotsiaaldemokraadid, Marju, on valitsuse liikmed. Nende ülesanne on riiki nii juhtida, et majandus funktsioneeriks normaalselt, taastootmine toimiks, rahvatulu loodaks ja inimeste sissetulekud kasvaksid. Mulle on jäänud mulje, et Ratase-Ossinovski-IRLi valitsus pole selle ülesandega korralikult hakkama saanud. On antud liiga palju ebareaalseid lubadusi, mille täitmiseks napib raha» leidis Made.

Seetõttu on tulnud korralikult toimivat mehhanismi lõhkuda ja jõudude vahekorda taastootmisprotsessis muuta. Sotsid ja Ossinovski, keda Lauristin oma arvamusavalduses idealiseerib, on jätnud Made hinnangul pikaajalised mõjud korralikult analüüsimata.

«Jah, viinakatk on siinmail olnud häda ja viletsus läbi aegade. Selle vastu on üritatud võidelda nii meil kui mujal. Sa tead, Marju, väga hästi, kuidas venelased seal Nõukogude Liidus läksid Andropovi ja Gorbatšovi ajal haledalt alt oma joomisevastase võitlusega. Asi iseenesest oli teoreetiliselt igati õigustatud. Kuid sajandid olid selle rahva geenidesse istutanud hoopis teistsuguse asjast arusaamise. Gorba kukkus haledalt läbi. Eelarvesse tekkis tohutu auk, mida see riik enam kinni lappida ei suutnud,» meenutas ta.

«Marju, Sinu kaitsealusel Ossinovskil on teoreetiliselt õigus, et viina suhtes ollakse siinmail ülearu heatahtlikud. Tarbimise mõttes. Ratase valitsus, võib-olla Ossinovski õhutusel, asus alkoholi aktsiisi järsult tõstma. Lootuses, et see vähendab joomahimu ja toob eelarvesse raha sisse. Kus siin nüüd oli see sinu poolt Ossinovskile ette nähtud riigimehe ettenägelikkus?»

Raha eelarvesse aktsiis ei toonud nagu ei toonud ka Gorbatšovile, meenutas Made ja tõdes, et eelarve auk muudkui kasvab. «Selle augu täisloopimiseks tahetakse ettevõtjate kallale minna, kes tegelikku rahvatulu loovad. Nüüd on hambus ettevõtjate dividendid ja väikeettevõtjad in corpore. See ei lõppe hästi nagu ei lõppenud hästi Gorbatšovile,» meenutas ta.

Made märkis, et Ossinovski rõõmustas, et joomise statistika on läinud paremaks. Ent miks ta siis pole läinud, kui soomlased ja eestlased käivad alkoholi Lätis ostmas. Lätlaste joomarlusstatistika on seetõttu otsa ülespoole keeranud ja hoopis neil on tulud eelarvesse suurenenud. Üks teatud osa eestlasi, kes varem eriti alkoholi eriti ei manustanud, käib nüüd kolonnidena seda Lätist ostmas. Ja kui pudel on kapis, kus teda varem polnud, on sellel pudelil ikka kõva tõmme, et talt kork pealt ära võetaks.

«Olgu selle Ossinovskiga kuidas on. Kiida, Marju, teda nagu paremaks pead, sest omi tuleb kiita. Kuid mulle tundub kõrvalt vaadates, et see mitte kõige paremini välja kukkunud valitsusest põgenemine on sinu erakonna juhil nagu uppuvalt laevalt põgenemine. Või siis kaine kaalutlus, et Sotsiaaldemokraatlikus Parteis seisab tal peagi ees verine võitlus esimehe koha pärast, millest ta loobuda ei taha. Ministriamet on aga tänaseks-homseks ja ei ole mõtet endale halba mainet selles ametis juurde koguda, sest valimised on tulemas. Aitab sellest, mis juba on kogutud. Või kuidas, Marju?» küsis Made vanalt kolleegilt.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles