Keskerakond VEB fondist: vaikimine tekitab kahtlusi juurde

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vahur Krafti, Siim Kallase ja teiste VEB fondiga seotud isikute vaikimine seoses väidetava dokumendivõltsimisega ning sadade miljonite kroonide kadumisega tekitab vaid kahtlusi juurde ja on neile endale kahjulik, leiab Keskerakonna pressiesindaja Taavi Pukk.

Mida arvab teie erakond viimase aja arengutest seoses VEB fondiga? Kas VEB fondi sertifikaatidega seonduvat tuleks edasi uurida?

Keskerakond on ka varem VEB fondiga seonduvat käsitlenud. 2011. aasta detsembrikuus vastas Keskerakonna fraktsiooni esitatud selleteemalisele arupärimisele riigikogu saalis rahandusminister Jürgen Ligi. Kui toona ütles rahandusminister, et temani pole jõudnud jutud dokumentide võltsimisest, siis nüüd teavitas prokuratuur, et võltsimine on üsna tõenäoline.

Kuigi võimalikud sooritatud kuriteod on seaduse silmis oma kehtivuse kaotanud, siis on siiski oluline tõde päevavalgele tuua.

Kas Vahur Kraft, Siim Kallas, Andres Lipstok ja teised asjaosalised peaksid andma väidetavate VEB fondiga seotud võltsimiste ja kaduma läinud raha kohta täiendavaid selgitusi?

Arvestades prokuratuuri hinnangut, et dokumente võib olla tõepoolest võltsitud, siis oleks nende inimeste enda huvides anda täiendavaid ja täpseid selgitusi. Kas või lihtsalt selle pärast, et oma nime kaitsta. Vaikimine tekitab ilmselt kahtlusi juurde.

Kas riigikogus tuleks luua VEB fondi uurimiskomisjon, nagu riigiprokurör välja pakkus? Kas teie fraktsioon kavatseb seda teha? Millest see sõltub?

Kuna prokuratuur menetlust kuritegude aegumise tõttu ei alusta, siis oleks tõenäoliselt üks väheseid võimalusi selguse saamiseks just riigikogu uurimiskomisjoni moodustamine. Tõsi, Keskerakonna fraktsioon ei ole seda küsimust veel arutanud. Kui ka teised parlamendierakonnad nõustuvad selle komisjoni loomisega, siis ei näe Keskerakond takistusi, miks seda mitte teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles