Rohelised naudivad Tallinna kooliõpilaste toetust

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roheliste kodulehe fragment.
Roheliste kodulehe fragment. Foto: www.erakond.ee

Muidu madala toetusega Erakond Eestimaa Rohelised naudib suurt populaarsust Tallinna kooliõpilaste seas.


Kui valimised oleksid märtsis, hääletaks roheliste poolt 20-27 protsenti 18-19-aastastest tallinlastest - sõltuvalt sellest, kas tegu on kohalike omavalitsuste või riigikogu valimistega, selgub Turu-Uuringute ASi uuringust.

Seda numbrit ei saa võtta küll lõpliku tõena, sest laiema uuringu sees valimi üksnes Tallinna ja 15-19-aastastega piiritlemine muudab veapiiri üsna suureks. 15-19-aastaste seas on pealegi arvestatud üksnes valimisealisi ehk 18-19-aastaseid noori.

Numbrite usaldusväärsust aitab siiski tõsta asjaolu, et rohelised osutusid populaarseimaks mitte ühe, vaid koguni kahe küsimuse puhul.

Menukad ka üleriiklikult

Samuti kinnitab trendi erakonna üleriiklik populaarsus. Sõltuvalt küsimusest ollakse 18-19 meelest populaarsuselt kolmandad või neljandad, edestades näiteks mõlemal juhul Isamaa ja Res Publica Liitu.

Roheliste populaarsust koolinoorte seas kinnitab Tallinna Gustav Adolfi gümnaasiumi 12. klassi õpilane Sten Saaret.

Kui veel hiljuti oldi harjutud pidama noorte seas valitsevaks Reformierakonda, siis Saareti väitel on tema sõpruskonnas nüüd kaks parteid, mida toetatakse üsna võrdselt - rohelised ja Reformierakond.

Tema sõnul eelistavad noored Marek Strandbergi juhitavat erakonda paljus rohelise mõtteviisi pärast, kuid teisalt imponeerib erakonna uudsus ja mõttevärskus, samuti noorte soov muutusteks ühiskonnas.

Strandberg esines õpilastele

Tema sõnul käis aasta alguses keskkonnanädalal koolis esinemas ka roheliste eestkõneleja Marek Strandberg, kes küll otseselt oma erakonda ei reklaaminud, kuid kelle kõne võtsid noored vaimustunult vastu.

Teistest juhtpoliitikutest on Saareti sõnul tema klassile esinenud Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluv majandusminister Juhan Parts, kes käis seal Tagasi Kooli projekti kaudu enda lapsepõlvest ja edasisest eluteest rääkimas. Partsi ettekanne ei olevat Saareti sõnul siiski sellist efekti andnud nagu Strandbergi oma.

Mõlemas küsitluses esimene

Kui riigikogu valimised oleksid praegu, valiks Turu-Uuringute ASi märtsikuise erakondade populaarsusküsitluse kohaselt 27 protsenti Tallinna valimisõiguslikest 15-19-aastastest noortest rohelisi. Neile järgneks võrdselt 24-protsendise toetusega sotsid ja IRL, 14 protsenti eelistaks Keskerakonda ja iga kümnes Reformierakonda.

Kui praegu saaks valida Tallinna linnavalitsust, oleks 15-19-aastaste seas liidrid endiselt rohelised (20 protsenti). Neile järgneks võrdse 18-protsendise toetusega IRL, sotsid ja Keskerakond, Reformierakond koguks 8-protsendise toetuse.

Riigis kolmandad-neljandad

Kogu Eesti statistika lubab samuti rohelistele lootustandvat valijaskonna juurdekasvu. Kohalike omavalitsuste volikogude valimistel oleks erakonna populaarsus kõige suurem just 15-19-aastaste valimisealiste vastajate seas (8 protsenti). Erakondade üldpingereas annab see konkurentsitult menukaima Reformierakonna (31 protsenti) ja Keskerakonna (11 protsenti) järel kolmanda koha. Järgnevad sotsid 7- ja IRL 6-protsendise toetusega. Rahvaliitu ja Iseseisvusparteid toetab kumbagi 2 protsenti.

Riigikogu valimiste puhul on 15-19-aastaste valmisealiste kodanike seas üldtendents roheliste osas sarnane, kuigi mõningaid erinevusi on.

Nii on roheliste toetus küll kõrgem (9 protsenti), kuid jäädakse Reformierakonna (34), Keskerakonna (12) ja sotside (10 protsenti) järel neljandaks. Neile järgnevad 7 protsendiga IRL ja 6ga Rahvaliit.

Kahe küsimuse vastuste erinevusi soosib tõik, et kohalike omavalitsuste volikogusid saab valida suurem ring inimesi kui riigikogu.

Volikogusid saavad valida lisaks Eesti rahvatikuregistrisse kantud Eesti ja Euroopa Liidu kodanikele ka samasse registrisse kantud välismaalased, kes elavad siin pikaajalise elaniku elamisloa või alalise elamisõiguse alusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles