Küsitlus: Reform vajab Tartus endiselt liitlasi

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Turu-Uuringute ASi erakondade populaarsusküsitluse kohaselt jätkab Tartus suureduga Reformierakond, kuigi erakond ei suudaks linnas ainuvõimu haarata.


Kui nüüd toimuksid Tartu linnavolikogu valimised, hääletaks Reformierakonna poolt 29 protsenti vastanutest. Kui jätta arvestamata 5 protsendi künnist mitteületavate erakondade toetajad ning mitte ühtegi erakonda eelistavad inimesed, tähendab see oravaparteile 42,6-protsendist toetust.

See annaks Reformierakonnale 49-liikmelises volikogus 21 kohta ning et koalitsiooni moodustada, oleks vaja kas Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL; 15 kohta) või sotside (10 kohta) abi. Üksnes Keskerakonnaga kokku minnes (3 kohta), jääks volikogu enamusest üks koht puudu. Rahvaliit, rohelised ega mõni kolmas erakond küsitluse tulemusel künnist ei ületaks.

Küsitlusnumbrite tulemusteks teisendamisel on arvestatud d'Hondti jagajaid ning on eeldatud, et ükski poliitik ei pääse volikokku lihtkvoodiga ehk puhtalt isikliku populaarsuse alusel.

Kui Reformierakonda toetas 29, siis IRLi 20, sotse 14 ning Keskerakonda 5 protsenti vastanutest. Rahvaliit ja rohelised kogusid mõlemad 3 protsendi vastanute hääled.

Mitte ühegi erakonna poolt lubas hääletada 9 protsenti ning ülejäänud 17 protsenti vastanutest ei olnud kas veel otsustanud või ei osanud vastata küsimusele: «Kui kohalike omavalitsuste volikogude valimised toimuksid järgmisel pühapäeval, siis millise erakonna poolt Te hääletaksite?».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles