Võimus pettunud loodavad europarlamenti pääseda

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Libertase liige eelmisel neljapäeval Brüsselis Lissaboni lepingu vastu protesteerimas.
Libertase liige eelmisel neljapäeval Brüsselis Lissaboni lepingu vastu protesteerimas. Foto: Reuters / Scanpix

Majandusõppejõud Ivar Raig on asunud koostama oma nimekirja Euroopa Parlamendi valimisteks, mille poolt peaksid hääletama kõik need, kes on pettunud Eesti võimuerakondades ja praeguses olukorras.

Kes selles nimekirjas europarlamenti kandideerivad, polnud Ivar Raig nõus täna veel ütlema, sest alustas selle koostamist alles möödunud nädalal. Nimekirja koostaja sõnul läbirääkimised alles käivad, kuid ta kinnitas, et on teinud kandideerimisettepaneku ka Indrek Tarandile. Täpne kandideerijte nimekiri peaks selguma aprilli alguses.

Raigi sõnul sundis oma nimekirja kokku panema Eestis kujunenud poliitiline olukord, aga ka ebademokraatlik valmisseadus, mis laseb europarlamenti vaid suured erakonna.

Üheks ajendiks oli ka ärimees ja euroskeptilise liikumise Libertas juht Declan Ganley, kes võttis Raigiga ühendust ja soovis Eestis luua selle liikumise haru.

Eesti demokraatlik erakond võttiski eelmisel nädalal endale Libertase nime, millega Raigi sõnul loodi tingimused Euroopa Parlamendi valimistel kandideerimiseks.

Rahulolematute nimekiri

Raigi sõnul hakkavad nn Libertase liikumise europarlamendi nimekirja kuuluma inimesed, kes pole üheski erakonnas. Raigi kinnitusel pannakse valimistele üles kuus kuni 12 nime ning eesmärgiks seatakse europarlamenti pääsemine.

«Nimekiri vastandub olemasolevatele võimuparteidele, kes on valijate suhtes käitunud halvasti, ebademokraatlikult ja ei ole valitsemisegi saanud hakkama,» kinnitas ta.

Raigi hinnangul peaksid uue nimekirja poolt hääletama inimesed, kes ei ole rahul Eestis tekkinud olukorraga ning kes ei usalda enam neid erakondi, kelle poolt nad kunagi hääletasid.

Uus fraktsioon

Kui selles nimekirjas olijatel õnnestub pääseda Euroopa Parlamenti, siis Raigi hinnangul ei hakka kuuluma nad ühtegi senisesse fraktsiooni vaid moodustavad uue Liberitase fraktsiooni. «See on üleeuroopaline erakond ja eesmärk on teha eraldi fraktsioon,» kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles