Ilves: toogem andekad eestlased välismaalt tagasi

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cambridge´i Ülikool.
Cambridge´i Ülikool. Foto: AFP / Scanpix

President Toomas Hendrik Ilves kutsus üles mõtlema taolise programmi käivitamisele, mis tooks tagasi võimalikult palju välismaale läinud ja minevaid andekaid Eesti juurtega inimesi.


Tema sõnul on see kõige kiirem samm, mida Eesti edendamisel kriisi ajal saaks ära teha.

Ilves meenutas Tallinna tehnoloogiapargis Tehnopol korraldatud Presidendi kärajatel, et Eestis ja Ida-Euroopas laiemalt on ligi 18 aastat kaeveldud ajude väljarändamise üle. Andekad leiavad endale hea ja tasuva töö rikkamas Euroopa osas või USAs ning neil jääb sageli mulje, et nende jaoks ei ole Eestis kohta ehk nad pole motiveeritud naasma.

Praegune üleilmne majanduskriis loob aga presidendi sõnul võimaluse olukorra muutmiseks. «Kui me käitume targalt, võime nad Eestisse tagasi saada,» rääkis Ilves.

Nüüd aga on kriisi tõttu mitmed sattunud välismaal raskustesse - näiteks töötuks jäädes firmades, kus on kasutatud põhimõtet, et koondatakse viimasena tööle tulnu, kes võibki sageli olla sama eestlane.

Ilvese sõnul võiks valitsus algatada programmi nende Eestisse tagasitoomiseks. Kui mitte mujal, siis võiks neist olla kasu Eesti avalikus teenistuses, näiteks finantsasjatundjatel rahandusministeeriumis.

Ilvese hinnangul on võimalik käivitada see programm ruttu ning nii saaksid need eestlased kasutada oma teadmisi ja oskusi Eesti hüvanguks.

Samuti soovitas Ilves mõelda sellele, kuidas siduda praegused andekaimad abituriendid kodumaaga. Tema sõnul pole mõttekas näiteks takistada Cambridge'i Ülikooli sisse saanud neiul sinna minemist, kuid oleks vaja riiklikku strateegiat tema tagasitoomiseks.

Kui me seda ei tee, siis olenemata sellest, kas maailmas on kriis või mitte, tekiks meil presidendi sõnul jätkuvast ajude väljavoolamisest oma, kodumaine kriis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles