Seadus aitab langetada õigusteenuse hinda

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Valitsus arutab homme seaduse eelnõu, mis looks kohtutäiturite ja pankrotihaldurite koja, kuid odavdaks ka õigusteenuseid ja säästaks pankrotistunud ärimehe mainet.


Oma tavatöö kõrval võivad õigusteaduste magistrikraadi või sellega võrdsustatud haridust omavad täiturid eelnõu seaduseks saamise järel osutada ametiteenuseid ehk näiteks anda õigusnõu väljaspool täitemenetlust.

Õigusteenus muutub kommunikatsioonibüroo teatel nii kohtutäituri seaduse jõustumisel kättesaadavamaks ning odavamaks.

Pankrotiseaduse muudatuse kohaselt ei algata kohus siis ka enam pankrotimenetlust, vaid otsustab pankrotiavalduse alusel ajutise halduri nimetamise.

Nii pääseb ettevõtja pankrotimenetlusega kaasnevast negatiivsest mainest. Vähenevad ka pankrotimenetluse kulud, kuna nende üle kehtestatakse suurem kontroll ning vähenevad kulutused pankrotitoimkonnale.

Kohtutäiturite ja pankrotihaldurite koda hakkab tegelema muuhulgas kutseala tegevuse üldise koordineerimisega, ametipraktika ühtlustamise ja koolitustega ning oma liikmete tegevuse järelevalvega. Selle enesekorraldusliku ühenduse tegevust valvaks riigi poolt justiitsministeerium.

Täitemenetluse seaduse muutmisega luuakse lihtsustatud enampakkumise ja elektroonilise enampakkumise kord.

Esimene võimaldab hoida võlgniku vallasvara ühises laos, mida hakkab haldama sama kohtutäiturite ja pankrotihaldurite koda.

Enampakkumine internetis peaks tagama suurema osalejate arvu ning kõrgema müügihinna.

Karistusseadustiku muudatusega kehtestatakse väärteo täitmisele pööramise ajaks üks aasta arvates väärteo kohta tehtud otsuse jõustumisest. Täitmisele pööratud rahatrahvi sissenõue aegub nelja aasta jooksul väärteoasjas tehtud otsuse jõustumisest. Täitmisele pööratud rahalise ja varalise karistuse sissenõue aegub seitsme aasta jooksul kriminaalasjas tehtud kohtuotsuse jõustumisest.

Varasemalt on riigikohtu kolleegiumid karistusseadustikus sätestatud otsuse täitmise aegumise tähtaega erinevalt tõlgendanud.

Eelnõu planeeritav jõustumise aeg on 1. jaanuar 2010. Eelnõu vastuvõtmine mõjutab peamiselt kohtutäitureid ja pankrotihaldurite registrisse kantud isikuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles