Emor: lisandunud pensionärid Reformi protsenti ei tõstnud

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

TNS Emori uuringujuht Aivar Voog ütles vastuseks meedias kõlanud kriitikale, et skandaalidesse sattunud Reformierakonna populaarsuse kasvu ei selgita uuendus, millega kaasati küsitlusse ka 75-aastased ja eakamad kodanikud.

«Valimi vanuse ülempiiri nihutamine ei muuda oluliselt erakondade toetusreitinguid, eelnevatel kuudel sai seda testitud ning maksimaalne erinevus oli üks protsent,» ütles Voog Postimehe arvamusportaalile.

Ta tõi välja, et vana metoodika järgi arvestatuna oleks Reformierakonna toetus esitletust protsendipunkti võrra kõrgemgi ehk lausa 40 protsenti.

«Kui vaadata erakondade reitinguprotsente erinevates vanuserühmades, siis Reformierakonna positsioon on parem nooremas vanuserühmas (alla 35-aastased) ja sotsiaaldemokraatide ning Keskerakonna positsioon on mõnevõrra tugevam kesk- ja vanemaealiste hulgas,» lisas Voog.

Voog meenutas, et omnibuss-uuringute valimi vanusepiirid sai paika pandud kunagi 1990. aastate algul lähtuvalt tolleaegsest rahvusvahelisest tavast. Ta lisas, et praeguseks on seoses elanikkonna vananemisega (vanemaealiste osakaalu suurenemisega) valimi ülempiir kuni 75 eluaastat ajast ja arust.

«Kuna rahvusvahelised tavad antud küsimuses on muutunud, siis mingil hetkel tuli otsus muudatuseks teha ja me otsustasime seda teha augustis 2012,» rääkis Voog.

Tema sõnul on uus metoodika varasemast tõelähedasem. «Kindlasti peegeldab valim 18+ paremini valijaskonna arvamusi, kuna ka üle 74-aastased saavad ju valida.»

Järgnevalt on ära toodud tulemused 18-74-aastastest kodanikest. Sulgudes on toetus uue metoodika põhjal, kus 75-aastased ja eakamad sees.

Asjaolule, et Reformierakonna toetust võis kasvatada Emori augustis läbi viidud metoodikauuendus, viidati eilses Raadio 2 saates «Olukorrast riigis».

August 2012
Reformierakond 40% (39%)
Keskerakond 20% (20%)
Sotsiaaldemokraatlik Erakond 19% (20%)
IRL 13% (13%)

Rohelised 4% (3%)
EKRE 1% (1%)
Eesti Kristlikud Demokraadid 1% (1%)
Eesti Iseseisvuspartei 1% (0%)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles