Välisministeerium: Venemaa solvas Eesti inimesi

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1944. aasta Sinimägede suurlahingus langenud sõjameeste mälestamine.
1944. aasta Sinimägede suurlahingus langenud sõjameeste mälestamine. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Välisministeerium nimetas Venemaa saatkonna värske Sinimägede mälestusürituse teemalise avalduse pahatahtlikuks ja ebaadekvaatseks.

«28. juuli mälestusüritus on kodanikualgatuslik Teises maailmasõjas langenute mälestamine, millelaadseid toimub ka paljudes teistes riikides. Eestis on kõigil inimestel õigus mälestada sõjas hukkunuid,» seisab ministeeriumi teates.

«On kahetsusväärne, kui traagilisi ajaloosündmusi kasutatakse kellelegi väära kuvandi omistamiseks,» leiab ministeerium.

«Sinimägedes mõlemal sõdinud poolel võidelnud eestlastel puudus igasugune seos natsiideoloogiaga.»

Ministeerium meenutab, et Eesti rahvas kannatas Teises maailmasõjas sarnaselt paljude Euroopa rahvastega nii Nõukogude Liidu kui ka natsionaalsotsialistliku Saksamaa kuritegelike režiimide okupatsiooni all.

«Mälestusürituse tõlgendamine neonatsismi ilminguna on Eesti inimestele sügavalt solvav.»

Eesti Vabariik on mõistnud hukka kõigi Eestit okupeerinud totalitaarsete režiimide kuriteod ning taunib igasuguseid ideoloogilisi manipulatsioone sellel teemal.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles