Mall Hellam: Lukas, kõvahäälsed ja sisedemokraatia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mall Hellam.
Mall Hellam. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Avatud Eesti Fondi juhataja Mall Hellam kirjutab Postimehe arvamusportaalis, et Tõnis Lukase pakutud riigikogu valimiskorra reformi-ideest jääb väheks, kui parteid ise sisemiselt ei puhastu.

Kõigepealt tuleb küsida, mis sellisest muutusest tegelikkuses kasu oleks? Riigikogu valimiskorra muutmine oleks praegu ainult kosmeetilise tähtsusega, sest esmajärjekorras tuleks tegeleda erakondade sisedemokraatia parandamisega.

Miks muuta valimiskorda, kui valijale jääb sellele vaatamata arusaamatuks, millistel põhjustel on mõned kandidaadid tõstetud nimekirjades ettepoole ning teised mitte, kas etteotsa saavad tõesti potentsiaaliga erakonnaliikmed või kuulekad käsutäitjad?

Erakonnad ise peavad sisemiselt puhastuma ning nimekirjas ettepoole jõudmiseks peab erakonna liige tõepoolest ka oma koha vääriline olema.

Kuigi Tõnis Lukase ettepanek kõlab kodanikusõbralikuna ning justkui peaks tugevdama valija ja valitava suhet, suhtuksin sellesse ettevaatlikult, sest see loob soodsa pinnase ka populistlikele loosungitele ja lubadustele.

Süsteemi muutus ei soosiks poliitikakaugete, kuid rahva südames kindla koha leidnud häältemagnetite kadumist – nemad jääksid sellegipoolest, pigem tekiks nende kõrvale ka teisi kõvahäälseid. Samuti ei soosiks muudatus naiste või noorte esiletõusu.

Teisalt on kerkinud arutelu hea võimalus tõstatada just neidsamu teemasid, mida avatud valitsemise edendamiseks on vaja inimestega läbi arutada. Erakondade siseelu, otsuste tegemise ja rahastamise läbipaistvus, naiste ja meeste võrdne esindatus ja võimalused poliitikas on vaid osa teemadest, mida tuleks enne järgmisi valimisi (ja mitte ainult siis) avaliku arutelu keskpunkti tuua.

Valimissüsteemi finesside muutmise asemel peaks keskenduma enam poliitikategemise ja valitsemise heade tavade kujundamisse ning noorte, aga ka täiskasvanute kodanikuhariduse parandamisse, et valija, kodanikkond oleks nõudlik ja aktiivne kaasarääkija nii valimiskastide juures kui valimiste vahelisel ajal.

Postimees kirjutas üle-eile, et Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluv siseopositsiooniline aseesimees Tõnis Lukas soovib muuta riigikogu valimistel avatuks erakondade üleriigilised nimekirjad, mis tähendaks, et väga väikese häälte arvuga kandidaadid tänu parteide järjestatud nimekirjadele parlamenti enam ei pääseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles