Erandi eelarves sai kolm oravaministeeriumi

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Lisaks justiitsministeeriumile sai õiguse eelarves seatud kulupiiri ületada veel kolm ministeeriumi, enamikku millest juhivad reformierakondlased.


Jaanuari lõpus kehtestas rahandusminister Ivari Padar käskkirjaga reegli, mille järgi peavad kõik riigiasutused veebruarist aprillini vähendama eelarveraha kulutamist seitsme protsendini kuus, kuid justiitsministeerium taotles enda valitsusala ulatuses kõrgemat, 9,44-protsendilist piirangut.

Ajakirjanik Priit Hõbemägi ütles tänases Kuku raadio «Keskpäevatunni» saates, et küsis pärast justiitsministeeriumile tehtud erandit rahandusministeeriumist, millistele asutustele veel erandeid tehti.

Talle vastati, et limiiti tõsteti nelja ministeeriumi ja ühe põhiseadusliku institutsiooni haldusalas kokku 13 asutusel.

Kuue justiitsministeeriumi asutuse peale tõsteti piiri kokku 12,5 miljoni krooni ulatuses, nelja kultuuriministeeriumi asutuse puhul 8 miljoni krooni ulatuses.

Kaitseministeeriumi alluvuses olev sõjamuuseum ehk kindral Laidoneri muuseum sai erandi 322 500 krooni eest hoidlasse uue mööbli ostmiseks ning sotsiaalministeeriumi alluvuses tõusis piir 20 000 krooni võrra.

Hõbemägi väljendas heameelt, et limiitide ületamine kehtis siiski ainult 1. märtsini ehk lisaeelarve jõustumiseni.

«Hea oleks, kui kord oleks ühtlane, sellest ei oleks erandeid, sest nagu Reformierakonnas on pikka aega meile räägitud, eriti mis puudutab maksusüsteemi, see peab olema ühetaoline, seal ei tohi olla erandeid,» rääkis ta.

«Käigu see siis kõikide nende ministeeriumide kohta, mida juhivad muuhulgas ka reformierakondlased.»

Nii justiits-, kultuuri- kui sotsiaalministeeriumi juhivad oravaparteilased, kaitseministri portfell on aga usaldatud Isamaa ja Res Publica Liidule.

Kui justiitsministeerium rahandusministrilt kuu alguses erandit palus, põhjendast ta, et kehtestatud piirangust ei ole võimalik kinni pidada, sest ministeeriumi valitsemisala veebruarikuu kulud ei koosne ainult eelarvesse arvestatud kuludest ja igakuistest püsimaksetest, vaid sisaldavad veel hulga muid kohustusi, näiteks prokuratuuri eripensione, mis tuleb kogusummas edasi kanda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles