Iva: maavanemate kaotamise teemat ei tasu tõsiselt võtta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaia Iva
Kaia Iva Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Isamaa ja Res Publica Liidu parlamendifraktsiooni esimehe Kaia Iva sõnul ei tasu Keskerakonna ettepanekut maavanemate kaotamise kohta väga tõsiselt võtta.

Iva ütles reedel BNSile, et ilmselt ei võta ka ise Keskerakond seda ideed tõsiselt ja on selle välja pakkunud suviseks arutamiseks.

«Me ei ole maavanemate teemat nüüdse püstituse valguses arutanud. Esmapilgul tundub, et väga tõsiselt ei tasu seda ettepanekut võtta. Lisaks omavalitsusliitudele on siiski ka vaja igas maakonnas selle arengule tasakaalustava pilguga vaatajat ja koondavat jõudu,» ütles Iva.

Oma kogemuse põhjal Järvamaaga leidis ta, et maavanemad ei ole ühiskonnas silmapaistmatud. «Loomulikult on maavanema roll kümne-kahekümne aastaga muutunud, aga seda ei saa ette heita maavanematele. Kindlasti on nad omas maakonnas arvamusliidrid ja tegemiste-toimetamiste eestvedajad,» sõnas Iva.

Ta lisas, et Keskerakond ei ole maavanemate kaotamise teemat välja käinud sellisel moel, nagu tahaksid nad, et sel ettepanekul edu oleks. «Pigem on vist siiski tegu jututeemaks väljapakutuga,» tõdes Iva.

Reformierakonna fraktsiooni esimeest Jaanus Tamkivi ega Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioonijuhti Sven Mikserit ei õnnestunud BNSil neljapäeval ja reedel kommentaarideks tabada.

Keskerakonna fraktsioon esitas riigikogule otsuse eelnõu, mille järgi teeb parlament valitsusele ettepaneku töötada välja õiguslikud alused maavalitsuste tegevuse ümber korraldamiseks ning maavanema institutsiooni lõpetamiseks.

Keskerakonna teatel võiks maavanemate kaotamine olla esimene samm haldusreformi läbiviimisel.

Keskerakonna fraktsiooni liikme Tarmo Tamme sõnul on tänaseks olukord selline, kus kõik reaalsed võimalused, sealhulgas rahaline ressurss ja otsustusõigus on koondatud ministeeriumite pädevusse ning parimal juhul tegeleb maavalitsus ministeeriumis otsustatu vahendamisega. Tema sõnul ei oma maavanem sisuliselt enam pädevust maakonna ulatusega protsesside juhtimiseks.

Keskerakond märkis, et aastatel 2009-2011 on ametisse määratud 12 maavanemat, kes kõik kuuluvad kas Reformierakonda või Isamaa ja Res Publica Liitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles