Jõks: usu kaotamine demokraatiasse võib inimesed tänavatele tuua

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allar Jõks.
Allar Jõks. Foto: Toomas Huik / Postimees

Endine õiguskantsler Allar Jõks ütles ETV hommikuprogrammis, et praeguses olukorras demokraatlikku valitsemisvormi uskuvate inimeste hulk väheneb ning see on oht sisejulgeolekule.

Jõks kommenteeris saates erinevaid vaidluspunkte Eesti päevapoliitikas, sealhulgas ka parlamendisaadikute palga külmutamist.

Jõks sõnas, et nõustub praeguse õiguskantsleriga, et riigikohtu otsuses riigikogu palga külmutamise osas jäi õigluse põhimõte tagaplaanile.

Endine õiguskantsler lisas, et ei ole ka kuulnud arutelusid järgmise riigikogu koosseisu palga külmutamiseks või palgasüsteemi muutmiseks. «See oleks üks võimalus inimestega solidaarne olla ja näidata oma tõelist soovi majandusraskustes ka enda rahakotti piirata,» lisas ta.

Jõks lisas, et otsused näiteks erakondade rahastamise mahtu mitte vähendada, näitavad Eesti poliitilise kultuuri tõelist palet. «Demokraatia on hea ilma valitsemisvorm. Raskel ajal paljastuvad nõrkused ja pahed,» lisas ta.

Tema sõnul väheneb nende vaidluste käigus demokraatlikusse valitsemisvormi uskuvate inimeste hulk ja see on oht ka Eesti sisejulgeolekule. «See, kui inimesed lähevad tänavale, ei ole iseenesest halb. Küsimus on selles, mis nad tänaval teevad,» ütles Jõks ning viitas Läti ja Leedu kogemustele.

Üheks poliitilise kultuuri parandamise võimaluseks tõi Jõks riigikogus esindatud opositsioonile riigikohtusse pöördumise võimaluse andmine. «Opositsioonile võiks anda võimaluse pöörduda otse riigikohtusse, kui neil on tunne, et neist on üle sõidetud.»

Samuti rõhutas Jõks valijate rolli poliitilise kultuuri kujundamisel. «Kui on olemas jõuluvanaparteid ja paastuparteid, siis enamik eestlasi eelistas eelmistel valimistel jõuluvanaparteisid, kellel oli midagi kingikotist lubada,» tõi Jõks näite.

Tema sõnul ei ole võimalik demokraatiat tugevdada, kui inimesed ei mõtle riigimehelikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles