Keskerakond algatas astmelise tulumaksu eelnõu

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Keskerakond andis esmaspäeval riigikogule üle astmelise tulumaksu eelnõu, mille kohaselt iga kroon palgast, mis ületab kuus veerandsada tuhandet krooni,  maksustatakse kõrgema 33 protsendilise maksumääraga.

«Tulumaksu edasine alandamine peatatakse ja asendatakse astmelise tulumaksu
sisseviimisega,» vahendas Keskerakonna pressiesindaja Kadri Simsoni sõnu.

«Töötajatele, kelle palk on alla 25 tuhande krooni, jäävad kehtima tänased maksumäärad. Inimesi, kelle aastapalk ületab 300 000 krooni ehk 25 tuhat krooni kuus on Eestis ligi kolmkümmend tuhat ehk viis protsenti tulumaksu maksvatest töötajatest. Sellest maksutõusust võidaks riik ligikaudu 750 miljonit krooni aastas,» rääkis Simson.

Simson ütles, et kuigi kõrgema sissetulekuga inimeste jaoks on kõrgemad maksud iseenesest ebameeldivad, hüvitab selle ebameeldivuse neile tugevam riik, mis toimib korralikult ja suudab rohkem teha oma majanduse ülesturgutamiseks.

«Korraliku sissetulekuga kodanikul on vähe kasu madalast tulumaksust, kui kiirabi ei sõda, politsei ei valva, tasuta haridus kaob minevikku ja asfaldiauke ei lapi keegi,» märkis Simson.

«Riigi heast toimetulekust võidavad aga kõik, ka ettevõtlus, sest siis on riigil rohkem võimet soosida alustavaid ettevõtteid ja panustada innovaatiliste projektide toetuseks,» lisas ta.

Simsoni sõnul on tänane valitsus oma  kärpekääridega erinevate eluvaldkondade kallal ränga töö teinud, kärbete valus mõju selgub pisut hiljem.

«Arvestades rasket seisu on riigieelarve kokkutõmbamine paratamatu, kuid valitsus vajab Eesti majanduse päästmiseks rohkem kui üksnes ühte tööriista,» märkis Simson.

«Eelarve ei saa lõputult väheneda, sest kusagil tuleb vastu riigi toimimisvõime piir ja ilma kulutamata on ka lootusetu, et iseenesest tekib uusi tulusid. Järelikult tuleb
kasvatada riigi tulusid,» leidis Simson.

Simson ütles, et üks võimalusi riigi tulude kasvatamiseks on astmeline tulumaks, mis tähendab, et kõrgema sissetulekuga inimeste teatud piirist üle tõusev tuluosa
maksustatakse kõrgemalt.

«Selline tulumaksu suurendamine kõrgepalgalistele annaks ka riigikogu liikmetele võimaluse oma sissetulekut seaduslikul viisil vähendada,» sõnas Simson.

«Riigikogu ülesanne on seista hea Eesti riigi maksusüsteemi eest ning kui astmelise tulumaksu kõrgem aste maksustab märgatavalt ka seaduseandjaid endid, näitab see soovi anda oma panus majanduslangusest väljatulemiseks,» avaldas ta veendumust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles