Vabaühendused: mõistlikum oleks MSA-eelnõuga otsast alata

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmo Kübar
Urmo Kübar Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Vabaühenduste liidu EMSL juhataja Urmo Kübar tervitas riigikogu põhiseaduskomisjoni otsust mitte jätkata praegu parlamendiparteidele maailmavaate sihtasutuste loomist võimaldava eelnõu menetlemist, kuid arvas, et vajalikum olnuks eelnõu menetlusest tagasi võtta ja alustada aruteludega algusest.

Ettepaneku eelnõu menetlusest tagasi võtta tegid põhiseaduskomisjonile ka eile komisjoni koosolekul osalenud vabaühendused, lisaks EMSLile veel e-Riigi Akadeemia, Avatud Eesti Fondi, ühingu Korruptsioonivaba Eesti, arengukoostöö ümarlaua ning poliitikauuringute keskuse Praxis esindajad. Eelnõu tagasi võtmise asemel otsustas komisjon pikendada sellele muudatusettepanekute esitamise tähtaega 28. septembrini.

«Meie meelest ei ole küsimus eelnõus mõne detaili lisamises või kustutamises ega ka praegu erakondade jaoks kehvaks muutunud ajastuses,» ütles Kübar. «Peame väga vajalikuks arutada selle üle, kuidas saada erakondadelt paremat poliitikat ning rohkem demokraatiat nii meil kui ka idanaabrite juures. Küll aga ei jaga me eeldust, et nende eesmärkide saavutamiseks on ainus või parim viis seaduse muutmine ning erakondade juurde uute sihtasutuste loomine ja nende täiendav rahastamine riigieelarvest.»

«Võimalused kõike MSA-dele kavandatut teha on erakondadel olnud ka seni ning kui nad ei ole seda piisavalt tahtnud või suutnud, ei saa ka olla kindel, et olukord muutuks uute sihtasutuste loomisega,» lisas Kübar, kelle sõnul oleks vajalik alustada arutelu sellest, milliseid erinevaid võimalusi olukorra parandamiseks on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles