Savisaar: mulle antud häälte kärpimine on varemgi läbi kukkunud

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohalike omavalitsuste valimiste hääletussedelid.
Kohalike omavalitsuste valimiste hääletussedelid. Foto: Peeter Langovits

Tallinna linnapea ja Keskerakonna juhi Edgar Savisaare sõnul on varemgi püütud talle antud hääli seadust muutes kärpida, kuid need katsed on läbi kukkunud.

«Minu jaoks on seadusi varemgi vastu võetud, kuigi ma ei taha sellega uhkustada,» rääkis Egar Savisaar täna hommikul Vikerraadio jutusaates.

«Ma mäletan kümmekond aastat tagasi, kui Kristiina Ojuland, see armas väike valgepeaga tüdruk, esitas niisuguse eelnõu, et tuleb Virumaa [valimisringkond - toim] lõhkuda kaheks, sest muidu saab Savisaar seal liiga palju hääli,» meenutas Tallinna linnapea.

Savisaare sõnul viidi see plaan ellu ning moodustati eraldi Lääne- ja Ida-Virumaa valimisringkond. Poliitiku sõnul lootsid seadusemuutjad , et nüüd jääb Keskerakonna juht pika ninaga.

«Pärast seda Keskerakond leidis, et mul tõesti ei ole mõtet Virumaal kandideerida, kuna seal on liiga vähe hääli, ja  ma tulin Tallinnasse ja sain siin veelgi rohkem hääli,» nentis linnapea.

Ilves pole kummitempel Reinsalu käes

Savisaare sõnul pole sel neljapäeva riigikogu täiendaval istungil vastu võetud seadusemuudatusel pikka iga.

«Sest ega meie president pole kummitempel Urmas Reinsalu käes ja ta kaalub väga põhjalikult, kas kuulutab välja seadusemuudatused, mis on vastuolus põhiseaduse ja teiste seadustega,» selgitas Savisaar.

Tallinna kavandatava haldusreformi eesmärk on linnapea sõnul juhtimise lihtsustamine, bürokraatia vähendamine ja rahaline kokkuhoid. Samuti peaks see muudatus tagama, et lasnamäelase häälel oleks valimiste ajal sama suur kaal kui väiksemate linnaosade elanikel.

Kardetakse Keskerakonna võitu

Savisaare sõnul ütles IRLi kuuluv Urmas Reinsalu sel nädalal välja, et riigikogus kiirustades vastuvõetud seadusemuudatus tehti, kuna kardeti Keskerakonna võitu sügisel toimuvatel kohaliku omavalituse valimistel.

«Sellepärast kogu see kahetsusväärne rabelemine. Tulemuseks on see, et kompromiteeritakse ära kogu Eesti juristide seltskond ja seadusandlus,» toonitas linnapea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles