Savisaar kritiseeris kolmikliidu eelarvekärpeid

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnapea, Keskerakonna esimees Edgar Savisaar..
Tallinna linnapea, Keskerakonna esimees Edgar Savisaar.. Foto: Peeter Langovits.

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar kritiseeris teravalt riigikogus Reformierakonna, Isamaa ja Res Publica Liidu ning sotsiaaldemokraatide häältega vastu võetud kärpekava.

«Selles kärpekavas ei olnud mingisugust solidaarsust, sellega ahistati omavalitsusi ja vähekindlustatud elanikkonna kihte,» vahendas erakonna pressiesindaja Savisaare sõnu.

Valjala rahvamajas toimus täna Keskerakonna Saaremaa piirkonna aastakoosolek. Üritusest võttis osa ka Keskerakonna esimees Edgar Savisaar, kes esines kokkutulnutele kõnega Eesti poliitilisest olukorrast.

Savisaar iseloomustas käibelolevaid poliitilisi müüte, mille kohaselt Eesti majanduskriis on põhjustatud ainult maailmamajandusest või pole selles keegi üldse süüdi.

«Kas seda tegi maailmamajandus, kui Eestis tõsteti järsult aktsiise, mille tagajärjel suurenes ka inflatsioon? Kas maailmamajandus mängis meie eelarvega ja tingis mitmete negatiivsete lisaeelarvete koostamise viimastel aastatel? Kas maailmamajandus võimendas meie laenubuumi? Seda kõike tegid ikka meie koduvillased poliitikud, kes praegu on võimul,» rääkis Savisaar.

Keskerakonna esimees tuletas kuulajatele meelde, et sellel kärpekaval oli olemas selge alternatiiv, mis esitati opositsiooni poolt ja avaldati ka ajalehes Postimees. „Eelarve oleks saanud viia tasakaalu 26-protsendilise üksikisiku tulumaksu taastamisega ning valitsusasutuste reorganiseerimise kaudu, mida aga kolmikliit ei soovinud teha.

Neile oli lihtsam võtta omavalitsuste käest, samuti ka maainimeste ja vaesemate elanikkonna kihtide rahakotist,“ nentis Savisaar.

Keskerakonna esimees avaldas arvamust, et Toompeal võimulolijad soovivad enne sügisesi kohalike valimisi omavalitsuste rahakoti tühjaks teha, et linnad ja vallad ei suudaks enam inimestele vajalike teenuseid osutada ja teeniksid sellega ära valijate pahameele.
 

«Kui ühistransport ei sõida, teed jäävad remontimata ja lasteaiad ehitamata, siis muidugi on valijad rahulolematud kohaliku võimuga, kuigi asjad on nende jaoks niimoodi korraldanud Reformierakonna, IRLi ja sotside koalitsioon,» ütles Savisaar.

Savisaar kutsus üles omavalitsustegelasi kogunema 12. märtsil Tallinna arutama linnade ja valdade olukorda ning väljapääsu majanduskriisist pärast kolmikliidu kärpekava vastuvõtmist.

Keskerakonna Saaremaa piirkonna konverents valis taas piirkonnaorganisatsiooni etteotsa riigikogu liikme ja endise siseministri Kalle Laaneti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles