Mikser: SDE kahtlase taustaga annetusi ei aktsepteeri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Liis Treimann / Postimees

Sotsiaaldemokraatliku erakonna juht Sven Mikser ütles Postimehele, et on oma erakonna eelarve ja selle täitmisega üldjoontes kursis ning lisas, et kahtlase taustaga toetust SDE ei aktsepteeri.

«Sotsiaaldemokraatlikus erakonnas, nagu ilmselt teisteski erakondades, tegeleb nende teemadega (eelarve ja selle täimisega – toim.) igapäevaselt peasekretäri juhitav tegevaparaat. Selle kohta, mis on iga üksiku toetaja ja annetaja motiivid, ei saa ma kindlasti mürki võtta,» ütles Mikser.

«Kui on põhjust eeldada, et mõne toetaja või tema poolt annetatava raha taust on kahtlane, siis püüame asjas loomulikult selgust saada ja kui see ei õnnestu, siis sellist toetust me ei aktsepteeri,» kinnitas erakonna esimees.

Mikser ütles, et talle teadaolevalt ei ole sotsiaaldemokraatlik erakond saanud nimeta annetus. «Nagu ma aru saan, on ka teistele erakondadele tehtud annetused olnud vähemalt formaalselt nimelised. Iseasi, kuidas konkreetne annetaja on annetatava raha omanikuks saanud ja kas erakond raha saades teab, et tegelik annetaja on keegi teine.»

Meikari avalduse sisu ei üllatanud

Mikser ütles, et kaua erakonna tippu kuulunud inimese selline avaldus oli üllatav, kuid avalduse sisu mitte niivõrd.

«Seda, et rahakamate erakondade kampaaniad on tegelikkuses kulukamad kui avalikult deklareeritud, on ju sõltumatud vaatlejad väitnud juba ammu. Olen Meikariga nõus selles, et põhiküsimuseks on, kelle rahaga siis tegelikult Eesti poliitikat toetatakse,» ütles Mikser.

Mikser usub, et peaminister Andrus Ansip ei tegele isiklikult erakonna rahastamisega ega pruugi teada iga konkreetset annetajat, temalt saadud toetuse suurust ega selle päritolu, kuid kindlasti teab ta, milline on erakonna eelarve ja milliste meetodite abil selle tulude poolt täidetakse.

«Kindlasti peab Ansip nüüd end kurssi viima erakonna rahaasjadega ja ma usun, et ta on praeguseks hetkeks ka kõigega, millega võimalik, kurssi viidud. Kui talle aga esitatakse erakonnakaaslaste poolt vastandlikke ja üksteist välistavaid andmeid, siis peab ta muidugi ise otsustama, keda uskuda,» sõnas Mikser.

Sõltumatu audit teeks lõpu «võidurelvastumisele»

Mikser arvas, et lühemas plaanis tekitab olukord kindlasti segadust ja kahtlusi ka nende arvukate inimeste suhtes, kes on erakondi toetanud igati seaduslikult. «Loodan väga, et sellest segadusest sünnib suurem selgus ja läbipaistvus erakondade tegevuse ja rahastamise osas tulevikus.»

Mikseri hinnangul tuleks kindlasti muuta ka erakondade rahastamist puudutavaid sätteid. «Kampaaniakuludele tuleks seada mõistlik ülempiir ja kulutusi peaks kontrollima sõltumatu audit. See teeks lõpu mõttetule «võidurelvastumisele», vähendaks erakondade kiusatust kasutada hämara taustaga raha ja vähendaks raha mõju poliitiliste otsuste üle. Esitasime just sel esmaspäeval vastavad muudatusettepanekud ka riigikogus menetletavasse erakonnaseaduse muutmise eelnõusse ja loodame, et riigikogu enamus neid toetab.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles