Valitsus tahab kaotada parteide annetuste maksusoodustuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksuparadiis.
Maksuparadiis. Foto: Corbis / Scanpix

Valitsus kiitis kolmapäeval heaks ettepaneku kaotada järgmisest aastast erakondadele tehtavate annetuste tulumaksusoodustuse.


Rahandusministeeriumi pressiesindaja sõnul erakondade annetustelt tulumaksusoodustuse kaotamine on usaldushääletuse paketis sees ning ootab riigikogu otsust.

«Kuna tulumaksuseaduse muudatus hakkaks kehtima 2010. aasta 1. jaanuarist, siis eelarvele hakkaks see mõju avaldama aastast 2011,» lausus ta ja lisas, et muudatuse aastane mõju võib ulatuda kümne miljoni kroonini.

Reformierakonna peasekretär Kristen Michal on varem öelnud, et tulumaksutagastuse kaotamine annaks riigile pikemas perspektiivis ühekordsest kärpest suuremat kokkuhoidu ja vähendaks ka võimalikku korruptsiooniohtu.

Maksusoodustuse kaotamist ei pidanud piisavaks aga sotsiaaldemokraadid, kelle hinnangul ei asenda annetustele tulumaksu kehtestamine erakondade kulutuste kärpimist.

Sotsid maksavad osa raha tagasi

Riigieelarves on erakondade rahastamiseks ette nähtud 90 miljonit krooni, millest 8,3 protsenti ehk 7,5 miljonit krooni soovisid sotsiaaldemokraadid lisaeelarvega kärpida.

Kuna võimuliidus ei leidnud ettepanek toetust, otsustas Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) riigikogu fraktsioon kolmapäeval endale riigieelarvest laekuvast summast 8,3 protsenti ehk kokku 615.000 krooni eelarvesse tagasi kanda.

Sotsiaaldemokraat Hannes Rumm nimetas toetuse vähendamisele vastu seisnud Reformierakonna ja Isamaa ja Res Publica Liidu käitumist moraalituks ja ütles, et see solvab avalikku õiglustunnet.

«Kogu kaheksa miljardi krooni suuruse kärpe taustal on 7,5 miljonit krooni väike summa, aga sellel summal on suur märgiline tähendus,» lausus Rumm erakonna pressiesindaja teatel.

Kundla ettepanek

Veelgi enam soovitas erakondadele eelarvest makstavat toetust vähendada parteitu riigikogu liige Jaan Kundla, kelle hinnangul võiks valitsus 90 miljonist kroonist 45 miljonit kärpida.

«Jääb arusaamatuks, miks ajal, kui eranditult kõik ministeeriumid ja eluvaldkonnad peavad vähendama tegevuskulusid ning koondama töötajaid, lüpsab erakondade rahastamise püha lehm ikka ainult rammusat koort,» teatas Kundla.

Sama suurt kärbet toetab opositsiooniline Rahvaliit, mille aseesimehe Kajar Lemberi sõnul võiks allesjäänud poole toetusest jagada võrdselt kõigi parlamendiparteide vahel. «Ainult sellisel juhul saame me rääkida võrdsusest ja solidaarsusest,» lausus ta.

Sel aastal saab riigikogus 31 kohta omav Reformierakond riigieelarvest ligi 27,6 miljonit krooni, valimistel 29 kohta saanud Keskerakond ligi 25,8 miljonit ning 19 kohaga esindatud Isamaa ja Res Publica Liit 16,9 miljonit krooni.
Kümne saadikuga esindatud Sotsiaaldemokraatlik Erakond saab eelarvest ligi 8,9 ning kuut kohta omavad Rahvaliit ja Eestimaa Rohelised mõlemad 5,3 miljonit krooni.
2007. aasta riigikogu valimistel osalenud, kuid parlamendist välja jäänud erakondadest saavad eelarvest ainsana raha Kristlikud Demokraadid, kes kogusid valimistel 1,7 protsenti häältest. Nende aastane toetussumma küündib 150 000 kroonini.
Seaduse järgi saavad riigilt toetust kõik erakonnad, kes kogusid viimastel riigikogu valimistel vähemalt ühe protsendi häältest. Parlamendiparteidele eraldatakse toetust vastavalt valimistel saadud kohtade arvule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles