Varek: eelarvega riigikogust läbi kiirustamine näitab usaldamatust

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees/Scanpix

Valitsuse otsus siduda negatiivse lisaeelarve vastuvõtmine usaldushääletusega näitab, et valitsus ise ei usalda riigikogu, väitis keskfraktsiooni nimel parlamendi ees sõna võtnud Toomas Varek.


Tema sõnul algatab valitsus iseenda usaldamise küsimuse selleks, et riigikogu liikmed ei saaks mitte mingil juhul eelnõusse ettepanekuid teha. Varek pakkus aga, et pärast ütlevad valitsuse esindajad tõenäoliselt, et vastutus eelarve eest on kogu riigikogu kanda.

Peaminister Andrus Ansipi poliitilise avalduse järel esinenud Varek meenutas, et eelarve on kõige tähtsam eelnõu, mis riigikogule arutada antakse.

«Arusaamatu, kuidas valitsus julgeb nii vastutustundetult rahvaga ringi käia.»

Ta meenutas endise rahandusministri Taavi Veskimäe ajakirjanduses öeldut, et 8-miljardilises eelarvekärpes on veel ligi miljardi krooni jagu õhku, ning märkis, et nii ei pruugi sellest kärpest piisata, et täidaksime eurorahale ülemineku nõuded.

Eksiv koalitsioon

Vareki hinnangul ei ole praegune koalitsioon suutnud koostada ühtegi eelarvet selliselt, et ei oleks tekitanud alalaekumist, ja seetõttu on tulnud igal aastal koostada negatiivne lisaeelarve ning peaminister pole saanud pidada lubadust, et Eesti järgib rangelt eelarve tasakaalu printsiipi.

«Peaminister Ansip on esimene peaminister Eestis, kellel on nii lühike ettenägemisvõime, ja kahjuks ei ole ta suutnud enda alluvate sekka kaasata piisavalt arukaid inimesi, kes teda õigele teele suunaksid. Või on hoopis asi selles, et ta ei kuulagi mitte kedagi?»

Valitsus kinnitas tänasel erakorralisel istungil pärast tunniajast arutelu negatiivse lisaeelarve, mille eesmärk on valitsussektori 2009. aasta puudujäägi vähendamine 8,006 miljardi krooni võrra.

Valitsus andis negatiivse lisaeelarve riigikogule üle täna kell 14 ning peaminister Andrus Ansip esines ka poliitilise avaldusega.

Riigikogu menetleb lisaeelarvet reedel, 20. veebruaril. Eelarvehääletus seotakse usaldusküsimusega valitsusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles