Lukas: suurteks muudatusteks lisaeelarves täna aega polnud

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk

Haridusminister Tõnis Lukase sõnul ei võtnud valitsus täna enam kõne alla suuri muudatusi eelarvekärpe paketis, küll aga diskuteeriti eelarvega kaasa tulevate seaduseelnõude üle.


«Kuna me käsitlesime ühekorraga kõiki seaduseelnõusid, mille muudatused on pandud eelarvega ühte paketti, siis ühte-teist diskussiooni oli. Et peaminister annab juba täna eelarve üle, on selge, et suuri muudatusi keegi kõneks ei võtnud ja eeltöö oli varem ära tehtud.»

Tema sõnul oli kõne all ühe punktina näiteks see, kuidas teha ühtlane palgafondi kärbe avalikus teenistuses olevatele inimestele.

Lukas väitel keskendus arutelu sellele, kuidas kärpida tehniliselt nii, et see oleks solidaarne.

Tema sõnul oli täna kõne all ka see, kas kärbe peaks puudutama põhipalka või lisatasusid, kuid ta märkis, et see on vaid üks nüanss ning kokkuvõttes otsustati seadust muutma mitte hakata.

«See tuleb lahendada igal ministril ja kantsleril oma majas erinevalt.» Tema sõnul pole veel ka üldpildina selge, kuidas erinevad ministeeriumid oma haldusalas palgafondi kärpe küsimused lahendavad.

Lukase sõnul võib tänase valitsuse otsuse lisaeelarve eelnõu riigikokku saata pika eeltöö viljaks, mis peaks aitama kriisiga paremini võidelda.

«Majanduse stabiliseerimiseks on kindlasti riigi kulutuste koomale tõmbamine päris strateegiline.»

Valitsus kinnitas tänasel erakorralisel istungil pärast tunniajast arutelu negatiivse lisaeelarve, mille eesmärk on valitsussektori 2009. aasta puudujäägi vähendamine 8,006 miljardi krooni võrra.

Valitsus annab negatiivse lisaeelarve riigikogule üle täna kell 14, kus peaminister Andrus Ansip esineb ka poliitilise avaldusega. Riigikogu menetleb lisaeelarvet reedel, 20. veebruaril.

Eelarvet kaitseb riigikogu ees rahandusminister Ivari Padar. Eelarve hääletus seotakse usaldusküsimusega valitsusele, et saaks selle kiirkorras vastu võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles