Leif Kalev: tere tulemast riigiteaduste Euroopa blogisse!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigiteaduste Euroopa blogi.
Riigiteaduste Euroopa blogi. Foto: arvamus.postimees.ee

Euroopa Liit tähistab sel aastal topeltjuubelit. Möödub 25 aastat Ühtse Euroopa Akti jõustumisest ja 20 aastat Maastrichti lepingu sõlmimisest. Nende aktidega käivitus liidu areng poliitilise ühendusena.

Topeltjuubel ja eelmise aasta valimisblogi positiivne kogemus viisid Tallinna Ülikooli riigiteaduste instituudi õppejõud ja üliõpilased ning koostööpartnerid otsuseni teha sel kevadel Euroopa blogi.

Blogi kajastab ka seda, et poliitika- ja valitsemisteaduse kõrval on instituudis rahvusvaheliste suhete ja Euroopa õpingute õppekavad, õppejõud ja teadustöö. Meie igapäevatöö on analüüsida ühiskonnas, poliitikas ja valitsemises toimuvat teaduslikuma nurga alt, blogiga panustame avalikku arutellu.

Meie eesmärk on aidata riigiteaduste Euroopa blogiga kaasa Eesti inimeste Euroopa-teadlikkuse tõusule ja edendada väljaspool meie piire toimuva mõistmist. Loodetavasti toob see nii uusi ideid kui kasvatab oskusi Euroopa-teemadega toimida. Blogi võib näha ka väikse ergutusena ärksamatele kodanikele valijaid paremini kõnetavate Euroopa Parlamendi valimisplatvormide sõnastamiseks.

Juubeliaasta pole Euroopa Liidu jaoks sugugi pilvitu. Kui politiilise ühistöö vormid on Lissaboni leppe järel stabiliseerunud, varjutavad nende kasutamist lahjad majandusaastad, eurokriis ja kasvavad poliitilised pinged. Üha enam inimesi küsib, milleks ja mis mahus on liit mõistlik lahendus.

Siiski ei maksa ka rasketel aegadel unustada, kui palju uusi võimalusi on liit inimestele, ka Eesti inimestele loonud. Ka ei piirdu Euroopa tegevused ainult liidu ühisinstitutsioonidega. Palju meie jaoks olulisi arenguid toimub Euroopa riikides ja ühiskondades.

Euroopalikkuse pidev mõtestamine ja taasmõtestamine Euroopa eri paigus on meie maailmajao uuenemise üks mootor. Nii tulevad blogisse postitused Euroopast, aga mitte sugugi alati Euroopa Liidust.

See, mida siia kirjutame, pole teadusuuringute tulemused, vaid meie tähelepanekud, teadmised ja mõtted kodanike ning ekspertidena. Ka ei tähenda siinsed kirjutised Tallinna Ülikooli, riigiteaduste instituudi ega Postimehe ametlikke seisukohti.

Püüame vältida kümne aasta taguses vaimus Euroopa Liidu poolt ja vastu väitlusi. Keskendume Euroopa-mõistmist edendavate teemade laiemale käsitlemisele. Et teeme blogi põhitööst ülejääval ajal, võib postitamise tihedus kõikuda, ent igal juhul püüame hoida argumenteeritud joont.

Hea lugeja, see on avalik blogi ja Sinu kommentaarid on igati teretulnud, samuti ettepanekud teemadest, mida võiksime analüüsida. Avalikkus tähendab aga ka seda, et selle paiga nägu, tegu ja kasulikkus sõltub Sinu kaastööst ja just Sina vastutad kommentaariumi sisu ja tulemuslikkuse eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles