Toomla: Reinsalu valitsusse minek tugevdab IRLi positsioone

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koalitsioonilepingu allkirjastamine aprillis 2011.
Koalitsioonilepingu allkirjastamine aprillis 2011. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Politoloog ja Tartu Ülikooli õppejõud Rein Toomla leiab, et Urmas Reinsalu määramisega kaitseministriks tugevdatakse nii valituskoalitsiooni olukorda kui ka IRLi positsioone selles.

Kui Isamaa ja Res Publica Liit laupäeval lõplikult kinnitab, et Urmas Reinsalu on erakonna poolt kaitseministriks määratud, siis sellise sammuga tugevdatakse nii valituskoalitsiooni  olukorda kui ka IRLi positsioone selles. Muidugi oli pime juhus, et senine kaitseminister tagasi pidi astuma. Kuid tema koha täitmine pidi näitama nii poliitilist tarkust, paindlikkust kui ka ambitsioone.

Lihtsam on näidata viimast – valitsusse kuuluva erakonna liider peab olema ka valitsuse liige. Ajaloost teame ka erandeid – Savisaar polnud Siim Kallase valitsuse liige, samuti ei kuulunud Mart Laari teise valitsusse Andres Tarand. Kuid kui partnererakonna liider kuulub ka valitsusse, on temal isiklikult suurem sõnaõigus välja  ütelda erakonna seisukoht ka muude asjade suhtes ja teiselt poolt saab sellest ka Ansip otsestest allikatest teada ning ei pea taolisi seisukohti kuskilt lehesabast otsima.  Ning pole midagi teha, et kaitseminister Reinsalu hingab peaminister Ansipile kuklasse. See muidugi ei tähenda ilmtingimatut möödumist.

Muidugi peab see olema hea ametikoht, kust ühe erakonna juht võiks edasi pürgida peaministriks saamise poole. Iga ministriportfell oleks hea, kuid mõni on märgilisem ja seega ka parem. Kui erakonna liider oleks pelgalt portfellita minister, siis peaministrina tuleks tal kulutada palju vaeva, et sellest kuvandist vabaneda. Samas – kui see koht antakse mõnele teisele poliitikule, siis tuleks arvestada tõsise erakonna lagunemisega.

Kogu selles protsessis oli IRL ka paindlik, sest surve abil oleks saanud erakond Laari vabastada ka jaanuaris – kui Reinsalu uueks liidriks valiti.

NB! Postimehe arvamusportaalis on kommenteerimine reedest Facebooki-põhine. Täpsema info leiab altpoolt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles