Jõks: poliitiline maastik vajaks tuulutamist

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allar Jõks Ühtse Eesti Suurkogul.
Allar Jõks Ühtse Eesti Suurkogul. Foto: Liis Treimann

Endine õiguskantsler ja praegu vandeadvokaadina töötav Allar Jõks tõdes, et Eesti poliitline maastik vajaks tuulutamist.

«Kodanikuna tunnen, et oleks vaja tuulutada poliitilist maastikku, sest see on valdavalt kivistunud,» rääkis Jõks Kuku raadio saates «Keskpäevatund».

«Samas ei usu ma uue partei tulekusse, sest seadusega kehtestatud piirangud ei toeta seda – 1000 liikme nõue, rahastamisskeem, kus on lubatud vaid füüsilistest isikutest annetajad ja riik annab vaid parlamendierakondadele või napilt riigikogust välja jäänutele rahalist toetust,» loetles Jõks.

«Puudub õiguslik raamistik, mis toetaks uute erakondade tulekut,» möönis ta.

«Kindlasti võib MTÜde kaudu poliitikat mõjutada, aga sellekski on vaja uusi nägusid, uusi ideid, mis teeks sõnumi usutavaks,» leidis ta.

«Et sünniks uus elujõuline partei, on vaja liidrit, palju raha ja jõulist demagoogiat, nagu Res Publica omal ajal tegi. Liidrikriis on viimasel ajal tinginud nii mitmegi erakonna hävimise või probleeme erakonnas. kui tugevat juhti ees pole, siis – nii on meil ajalooliselt välja kujunenud – tekivad probleemid,» kirjeldas ajakirjanik Ainar Ruussaar.

«Erakondade juhid peaksid saama aru, et erakondade tulevik sõltub uutest tulijaist ja neil tegutseda laskmisest,» rõhutas Allar Jõks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles