Keskerakondlased heitsid Ansipile ette piiriliikluse korraga mittetegelemist

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Peaminister Andrus Ansip vastas riigikogus 22 keskerakondlase arupärimisele, miks  ei ole valitsus seoses soodusviisade režiimi lõppemisega 19. jaanuaril siiani alustanud läbirääkimisi Vene Föderatsiooniga kahepoolse lepingu sõlmimiseks kohaliku piiriliikluse korra kujundamiseks piiriäärsetel aladel.

Ansip selgitas, et siseministeerium tegi kirjalikud ettepanekud viisade andmise korra lihtsustamiseks 28. novembril 2008, vahendas riigikogu pressiesindaja.

Nii välis- kui siseminister nõustusid, et viisa andmise korra lihtsustamiseks on vajalik peamiselt muuta riigisisest praktikat ning tulenevalt Schengeni õigustikust on Eesti lihtsustanudki senist Schengeni viisade andmise praktikat.

Samuti on tehtud välismaalaste seaduse ja teiste õigusaktide muutmise ettepanekuid, mis on suunatud viisa andmise korra lihtsustamisele. Käesoleval ajal on siseministeeriumis ettevalmistamisel välismaalaste seaduse muutmise eelnõu, kuhu on muu hulgas lisatud ettepanekud viisa andmise korra lihtsustamiseks, mille osas on saavutatud üksmeel.

Välisministeerium on teavitanud Venemaa Föderatsiooni nii kirjalikult kui ka suuliselt senise piiriületuskorra muutmisest ning üleminekust tavalisele viisarežiimile, kuid teinud samas ettepaneku jätkata senisele korrale sarnast viisade väljastamise praktikat.

Peaminister viitas erinevatele kahepoolsetele kõnelustele Vene Föderatsiooniga, millest tulenevalt on alust arvata, et Venemaa on valmis alustama läbirääkimisi  kahepoolse lepingu sõlmimiseks.

«Samas ei ole võimalik prognoosida läbirääkimiste kulgu ega nende edukust. Valmisolekust kahepoolne leping allkirjastada on võimalik rääkida alles siis, kui lepingu sõnastuses on saavutatud kokkulepe,» ütles Ansip.

Ansipi sõnul rahuldas seni kehtinud piiriületuse kord meid piisavalt.

«Me ei pea vajalikuks praegu hakata sisuliselt arendama Venemaa Föderatsiooniga viisavaba piiri ületamise läbirääkimisi,» märkis peaminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles