Parteipilet tagab Tallinna keskerakondlastele lisaraha

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna volikogu istung.
Tallinna volikogu istung. Foto: Peeter Langovits

Keskerakondlastest Tallinna linnavolikogu saadikutelt on linna ametid tellinud ligi 50 000 euro eest mitmesuguseid teenuseid. Muu seas nõustamist rahvusküsimustes ja keeleinspektsiooni töö jälgimist pealinna koolides.


Haabersti vene gümnaasiumi õpetaja ja volikogu saadik Olga Barabaner on keeleinspektsiooni töö järelevaataja ajast, mil Tallinna haridusameti personalijuht Maie Ringo pensionile läks. Käsunduslepingu alusel inspektorite tööd jälgides on Barabaner teeninud 9773 eurot.

Keeleinspektsiooni juhi Ilmar Tomuski sõnul on nad oma töö juurde nõudnud alati linna esindajat.
«Kuna tegemist on suhteliselt tundliku teemaga, siis peab tööandja esindaja juures olema, et meid ei saaks süüdistada kellelegi ülekohtu tegemises,» lausus ta. «Barabaner on kontrollide juures, ta ei sekku meie töösse, aga sisuliselt oleks parem, kui järelevaataja oleks linna haridusameti inimene.»

Volikogu praeguse koosseisu ajal (2009. aasta sügisest – toim) on linn sõlminud näiteks ühe saadikuga käsunduslepingu linnaosa vanema nõustamiseks integratsiooni teemal, rahvusküsimustes ja tööks töötute klubiga. Saadik teenis lisaraha 155 000 krooni ja euro tuleku järel 16 170 eurot.

Võlaõiguslikus suhtes

Volikogu saadikute mitmekülgsust näitab seegi, et laadapäeva juhiks palgatud saadik teenis 300 eurot, ühele fotograafist saadikule on tema hobi eest tasutud 6154 eurot. Selle aasta 15. aprilli seisuga tehti praeguse volikogu koosseisu volituste ajal võlaõiguslike lepingute alusel tööd 186 600 krooni ja 36 197 euro eest ehk kokku 48 158 euro eest.

Linnapea Edgar Savisaar ei näe selles probleemi, kuna saadikutel on keelatud olla sama omavalitsuse ametnik, kuid volikogu liikmeks olek võimaldab samal ajal olla linnaga töölepingulises või muus võlaõiguslikus suhtes.

Nii näiteks töötab selle aasta algusest linnavolinik Valeri Kislitsõn Kesklinna valitsuses koosseisuvälise majandustöötajana. 26 sotsiaalsel töökohal ametis oleva töötu töö korraldamise eest teenib Kislitsõn iga kuu 857 eurot. Viimane kuu aega on mehele makstud 102 eurot lisatasu, kuna lisandunud on 10 sotsiaalset töökohta.

Toodud andmed said avalikuks, kui volikogu IRLi fraktsiooni liige Anneli Entson esitas Savisaarele vastavad arupärimised.

«Eeldatavasti on mitmekülgsed volikogu liikmed suutnud ligi 50 000 euro eest lepinguid enese kätte saada tublis konkurentsis teiste teenusepakkujatega, et osutada linna ametiasutustele teenuseid alates eakate õnnitlemisest, laadapäeva juhtimisest, ürituste pildistamisest kuni linnaosa vanema nõustamiseni integratsiooni ja töötute klubi teemal,» sõnas Entson.

29 «hõivatut»

Lisaks saadikutega töövõtu- või käsunduslepingute sõlmimisele teenib enamik Tallinna volikogu keskerakondlastest aastas tuhandeid eurosid linnale kuuluvate sihtasutuste nõukogudes. Volikogu 43 keskerakondlasest ei ole kohta mõne linna sihtasutuse juhatuses või nõukogus vaid 15-l. Tegelikult 14-l, sest Ain Seppik astus erakonnast välja.

Linnavolikogu esimees Toomas Vitsut ei näinud selles midagi kummalist. «Inimesed teevad tööd volikogus ja linna ettevõtetes – see on ainult hea,» ütles ta. «See ei ole sugugi ainult Tallinna linna praktika – sama juttu võiks ajada iga teise Eesti linna ja ka riigiettevõtete puhul.»

Siin on tal õigus – vaid IRL on deklareerinud, et oma riigikogu saadikuid nad riigi äriühingute nõukogudesse ei luba.

Reformierakond seevastu on riigikogu liikmetega mehitanud Eesti Energia (Kalle Palling), Eesti Raudtee (Peep Aru), Eleringi (Aivar Sõerd), Estonian Airi (Valdo Randpere), Tallinna Sadama (Kalev Lillo, Remo Holsmer) ning Tallinna Lennujaama nõukogu (Arto Aas, Väino Linde, Kalle Palling). Viimases nõukogus on ka üks Toompea opositsiooni esindaja, sots Rannar Vassiljev.

Erinevalt pealinna volikogust ei ole riigi äriühingute juhatusi otseselt riigikogu liikmetega siiski mehitatud. Tallinnas juhib linna äriühinguid kokku viis volikogulast.

Sotsiaaldemokraatide Tallinna linnavolikogu fraktsiooni esimees Jaak Juske tõdes, et volikogu kontroll peab sihtasutustes kindlasti olema.

«Meie arvates peaks aga nõukogudesse kuuluma ka opositsiooni esindajad, aga seda head poliitilist tava ei ole Tallinnas rakendatud,» ütles ta.

Näiteid linnavolikogu liikmete teenistusest nõukogudes ja juhatustes 2011. aastal

• Sofja Derjugina – ASi Lääne-Tallinna Keskhaigla nõukogu liige (2857 €)

• Valeri Kislitsõn – Termaki Autopargi ASi nõukogu liige (3336 €)

• Andres Kollist – SA Tallinna Televisioon nõukogu liige (2502 €)

• Igor Kravtšenko – Tallinna Trammi- ja Trollibussikoondise ASi nõukogu liige (5421 €)

• Kaie Kõrb – SA Tallinna Lauluväljak nõukogu liige (3058 €)

• Kaja Laanmäe – SA Tallinna Lastehaigla nõukogu liige (3058 €)

• Mark Levin – SA Tallinna Hambapolikliinik nõukogu esimees (6255 €)

• Natalia Malleus – Termaki Autopargi ASi nõukogu liige (3336 €), SA Tallinna Lauluväljak nõukogu liige (1946 €)

• Jekaterina Matusihis – SA Tallinna Lauluväljak nõukogu liige (2502 €)

• Leonid Mihhailov – Tallinna Trammi- ja Trollibussikoondise juhatuse liige (38 067 €), ASi Tallinna Tööstuspargid nõukogu liige (5004 €), SA Tallinna Televisioon nõukogu liige (2293 €)

• Kalle Mihkels – SA Tallinna Lauluväljak nõukogu liige (2224 €)

• Vladimir Panov – ASi Tallinna Soojus juhatuse esimees (43 232 €)

• Juri Poljakov – ASi Tallinna Soojus nõukogu liige (3336 €)

• Vjatšeslav Prussakov – Termaki Autopargi ASi nõukogu liige (3336 €)

• Rein Ratas – ASi Tallinna Vesi nõukogu liige (6396 €)

• Evelyn Sepp – SA Tallinna Kultuurikatel juhatuse liige (21 000 €; asus tööle 2011. aasta juunis)

• Toomas Sepp – Tallinna Trammi- ja Trollibussikoondise ASi juhatuse esimees (44 012 €)

• Märt Sults – Tallinna Linnahalli ASi nõukogu liige (2502 €)

• Enno Tamm – Tallinna Autobussikoondise ASi juhatuse esimees (47 023 €)

• Eduard Toman – Termaki Autopargi ASi nõukogu liige (3336 €)

• Toivo Tootsen – Tallinna Autobussikoondise ASi nõukogu liige (5004 €), ASi Tallinna Vesi nõukogu liige (4691 €)

• Elmar-Johannes Truu – ASi Tallinna Soojus nõukogu liige (3336 €)

• Margarita Tšernogorova – ASi Tallinna Tööstuspargid nõukogu liige (5004 €), SA Tallinna Lastehaigla nõukogu liige (3058 €)

• Natalia Vaino – Tallinna Linnahalli ASi nõukogu liige (2502 €)

• Ruslana Veber – ASi Tallinna Soojus nõukogu liige (3336 €), SA Tallinna Hambapolikliinik nõukogu liige (3690 €)

• Toomas Vitsut – Tallinna Trammi- ja Trollibussikoondise nõukogu
liige (6672 €)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles