Madise: Eestis võib kerkida arutelu põhiseaduse muutmise vajaduse üle

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülle Madise
Ülle Madise Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Riigiõiguse professori ja presidendi õigusnõuniku Ülle Madise hinnangul võib Eestis kerkida tulevikus arutelu põhiseaduse muutmise vajaduse üle, kuid praegu on sellest vara rääkida.

Ülle Madise arutles täna selle üle, kuivõrd on Euroopa õigus ülimuslik Eesti põhiseaduse üle ja kuivõrd on põhiseaduse väärtus lahjenenud, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Mullu Tartu ülikooli riigiõiguse professoriks valitud Ülle Madise sõnul on väga palju neid, kes ütlevad, et Euroopa Liidu liikmena on Eestil endal kasvõi rahandus- või majanduspoliitika elluviimise võimalused jäänud üha ahtamaks, mistõttu ongi paslik küsida, kas Eesti põhiseadusel on veel väärtust.

Püstitatud küsimusele jaatavalt vastanud Madise ei välista, et kui Euroopa riigid ei suuda näiteks eelarvedistsipliini pidada ja kontrollihoovad lähevad veelgi rohkem Brüsselisse, võib kerkida Eestiski tõsisem arutelu vajadusest põhiseadust muuta.

«Kui me kuulame neidsamu Euroopa stabiilsusmehhanismi ja euroala murede küsimusi, siis on ju korduvalt jutuks tulnud, et Euroopa Liidu olemus kipub justkui muutuma ja justkui Eesti parlamendi suveräänsus näiteks eelarve kaudu Eesti juhtimisel hakkab muutuma, ja tõepoolest, see on teema, mis väärib arutelu ja tõepoolest, kui asjad ükskord nii kaugele jõuavad, on uus rahvahääletus vajalik tõesti, praegusel hetkel on aga vara nii kindlas kõneviisis kõnelda ja ka Euroopa Liidus endas ei ole ju veel selge, mis suunas meie arengud hakkavad minema.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles