Kristen Michali saavutused: uus ATS, vanglalahendus, kohtulõivud

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristen Michal
Kristen Michal Foto: Peeter Langovits / Postimees

Seoses sellega, et homme täitub aasta Andrus Ansipi kolmanda valitsuse ametisolemisest, palus Postimehe arvamusportaal kõigil ministritel hinnata enda senist hakkamasaamist. Vastab justiitsminister Kristen Michal (Reformierakond).

Millise hinde annate oma esimesele aastale selles valitsuses 1-5 punkti skaalal? Miks?

Nagu ka varem, ütlen lihtsalt, et lähen iga hommik tööle kavatsusega anda endast parim, muidu poleks mõtet tööle minnagi. Pallid ja skaalad olgu neile, kes neid jagada tahavad.

Mis on teie aasta suuremad saavutused?

Esikohale tõstaksin kindlasti uue avaliku teenistuse seaduse eelnõu, mis on just täna  (eile – toim) riigikogus esimesel lugemisel. Tegu on reformiga, mida on Eestis oodatud üle kümne aasta. Eelnõuga kitsendatakse ametnike ringi, luuakse avalik, selge ja õiglane palgasüsteem, tagatakse kõigile võrdne ligipääs ametikohtadele, antakse suurem kaitse väikelapse vanematele ning kaasajastatakse avalik teenistus.

Uue Tallinna (Rae) Vangla asukohavaidlus lõppes ja detailplaneeringu menetlus Rae vallas on lõpusirgele jõudmas.

Oleme teinud olulisi samme inimeste õiguste kaitse suurendamisel. Selle aasta keskpaigast peaks alanema riigilõivud, väga tuntavalt on suurenenud tasuta õigusnõu andmise ja õigusabi rahalised mahud. Jälitustegevus saab paremini reguleeritud.

Inimkaubandus sai sisseviidud karistusseadustikku ning tunnustaksin koostööpartnereid, et vägivallajuhtumeid võtavad nii politsei kui prokuratuur väga tõsiselt.

Oleme teinud uued eelnõud korteriomandi valdkonnas ja ehitus- ning planeerimisseaduste valdkonnas. Eesmärk neis mõlemas on selgus ja osapoolte huvide parem kaitse.

Mis aga suuremad ebaõnnestumised?

Olen mõttelaadiga, et kui suudad ebaõnnestumistest õppida, on tegu õppetundide, mitte ebaõnnestumistega. Ja millest õppida, seda ikka jätkub - vahel on ka kasulik, kui midagi aia taha läheb.

Mis on olnud teie viimase aasta suurim tööalane üllatus?

Head töökaaslased, nende nutikus, avatus, terved väärtused, hea huumorimeel ja säde silmis.

Millest te ministriametis enim puudust tundnud olete?

Vabast ajast, soojast ilmast ja puhtast loodusest.

Millise pilguga vaatate järgmisele tööaastale – kas see tuleb kergem ja edukam kui lõppev või pigem vastupidi? Miks?

Vaatan rõõmsalt, meil on väga palju olulisi asju tegemisel - avaliku teenistuse kaasajastamine on käimas. Uus korruptsioonivastane regulatsioon tulemas, loome alused, kuidas seksuaalkurjategijaid kastreerida, ja käimas on huvitav arutelu valimisea üle.

Tegemisel on korteriomandit ning ehitus- ja planeerimisvaldkonda puudutavad regulatsioonid, need puudutavad praktiliselt kõiki Eesti inimesi. Seega tuleb põnev aasta ning olen kindel, et saame Eesti inimeste elu paremaks teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles