Ivo Rull: sotsid rahustagu reljeefset Nestorit

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivo Rull
Ivo Rull Foto: Egert Kamenik / Postimees

Postimehe arvamusportaal laseb täna erinevatel meedia- ja suhtekorraldusekspertidel anda Eesti erakondadele nõu, mida nad peaksid muutma, et populaarsusküsitlustes senist edu hoida või uusi kõrgusi püüda. Järgnevalt vastab meie küsimustele suhtekorraldusfirma Rull & Rumm juhataja.

1. Mida teha, et sotsiaaldemokraatide uus algus ei kustuks nagu kunagine Res Publica uus poliitika? Kuidas jääda ka järgmistes küsitluses Eesti populaarseimaks parteiks?

Sotsid peaksid esmalt iseenda ridades rakendama Marianne Mikko propageeritavat sookvooti: 40 protsenti kohti valitavates kogudes automaatselt naistele. Hetkel on Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhatuses naisi ca 26 protsenti ja riigikogu fraktsioonis ca 18 protsenti. Sookvoodid tooksid SDEsse rohkem inimlikkust ja vahest tõstaks veelgi nende toetust naisvalijate hulgas.

Sotsidele soovitaks ka pisut rahustada Eiki Nestorit, kelle viimase aja avalikud esinemised on olnud üpriski reljeefsed. Nõnda võib raudvarast kiiresti saada vanaraud.

2. Milliste nippidega tõsta seemneskandaalist ja miitingutest-streikidest räsida saanud Reformierakond taas Eesti armastatuimaks?

Andrus Ansipi õigel hetkel tagasiastumine ning uue liidri juhtimisel paari sisulise reformi algatamine oleksid Reformierakonna populaarsusele kõvasti toeks. Nii maineliselt kui poliitikuvilumuselt sobiks oravate uueks juhiks enim vast Urmas Paet. Niipea kui kohalikud valimised on järgmisel sügisel läbi, oleks Reformierakonnal parim aeg algatada jõuline haldusreform.

3. Kelle ohverdamine või milline julge ideeavantüür tõstaks Keskerakonna taas opositsiooni eestkõnelejaks?

Tasuta ühistranspordi ja muude populistlike sammudega tagab Edgar Savisaar paraku oma võimulpüsimise Tallinnas. Ent kuni Keskerakonda juhib Savisaar, pole erakonnal mingisugust šanssi tõusta riigikogus opositsiooni eestkõnelejaks.

Isegi Savisaarest vabanemine ei tooks Keskerakonnale kohest mainetõusu, sest tema karmavõlast ei vabaneta veel niipea. Usun, et Juhi arhiivides on selle erakonna tippude paljud sõnad ja teod detailselt talletatud ning on ainult aja küsimus, millal sealt hakkab infot manipuleerivate lekete või memuaaride vormis välja imbuma.

4. Kuidas panna Isamaa ja Res Publica Liit sotside eeskujul rokkima? Kas Urmas Reinsalu peaks võtma endale puudli või on hoopis aeg kolida opositsiooni?

Kuni IRLi leerid sisemisi kokkuleppeid ja kodurahu ei sõlmi, pole neil erilisi lootusi mainelanguse pidurdamiseks. Tänane IRL = Ikka Reiting Langeb. Urmas Reinsalu kui erakonna liidri kuvandiga tuleb ilmselgelt veel tõsist tööd teha.

Kui IRL suudab vältida lagunemist ning sõnastab massidele arusaadavalt oma rahvuslik-konservatiivse maailmavaate tänase Eesti kontekstis, on neil asja järgmisse valitsusse.

5. Mida peaksid väikeparteid tegema, et pilti pääseda – kas vaid läbi kõmuajakirjanduse või aitab ka mõne suurema parteiga ühinemine?

Kui kristlikud demokraadid loobuksid oma kampaaniategevuses vaid jumala sõnumi propageerimisest, võiksid nad valimiskünnise ületada. Roheliste maine sai Marek Strandbergi juhtimisel sedapuhku nii kõva hoobi, et järgmisteks valimisteks nad ilmselt veel ei toibu. Aga keskpikas perspektiivis peaks Eesti parlamendis kuuluma rohelistele umbes 10 kohta.

Eesti rahvuslikele pisiparteidel IRLi selja taga erilist šanssi ei näe. Nagu pole Keskerakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna muukeelsete toetajate tõttu olulisi väljavaateid venekeelsetele valijatele suunatud pisiparteidel.

6. Mida öelda uutele tulijatele - millises nišis on enim hääli ripakil? Või on kohta just ülilaiahaardelisel rahvustsentristlikul Rattakampsuni Parteil?

Tabloidmeedia on uutele populistlikele rühmitustele alati valla. Seal saab uus tulija, kes sageli on värvi vahetanud vana olija, alati sõna. Et oma lihtsakoelised, ent sisulisel analüüsil enamasti valeks osutuvad seisukohad kõvahäälselt ja pilkupüüdvalt välja hõigata. Lisaks on uutel ja protestimeelsetel võimalik koguda kõikides senistes erakondades pettunute hääli.

Populismi žanris esineb Eesti poliitikateatris jätkuvalt aktiivselt Indrek Tarand. Kui Tarand otsustab oma senise antierakondliku populismi plaati vahetada ja parteistub, oleks sellel rühmitusel kahtlemata tugevad eeldused jõuda parlamenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles