Uuring: SDE tõusis märtsis suurima toetusega erakonnaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toetus sotsidele kosus ühe kuuga kaheksa protsendipunkti.
Toetus sotsidele kosus ühe kuuga kaheksa protsendipunkti. Foto: Toomas Huik

Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) on märtsis tõusnud Eesti kõige populaarsemaks erakonnaks, selgub BNSi tellitud TNS Emori uuringust.

Uuringu kohaselt on SDE toetus märtsis 30 protsenti, mis on kaheksa protsendipunkti võrra kõrgem kui veebruaris. Reformierakonna toetus on 29 protsenti, mis on ühe protsendipunkti võrra kõrgem kui veebruaris.

Nii Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) kui ka Keskerakonna toetused on langenud. IRLi toetus on langenud 14 protsendilt veebruaris 12 protsendile märtsis. Keskerakonna toetus on langenud 26 protsendilt 23 protsendile.

TNS Emori uuringujuht Aivar Voog ütles, et SDE ja Reformierakonna toetusprotsentide erinevus on statistiliselt mitteoluline.

«SDE reiting tegi märtsis olulise tõusu ning jõudis esmakordselt 30 protsendi tasemele. Sellega muutusid sotsiaaldemokraadid opositsiooni selgeks liidererakonnaks. SDE tõusu taga on suure tõenäosusega märtsi algul toimunud streigid ja miitingud, mis soodustasid opositsiooni erakondade reitingute summaarset tõusu,» ütles ta.

«Opositsiooni endise juhtiva jõu Keskerakonna reitingu languse taga on sisemised vastuolud, mis on olnud meedia tähelepanu keskpunktis märtsikuu teises pooles.»

Sotsiaaldemokraadid suutsid märtsis Voogi sõnul enam parandada oma positsiooni noorte (alla 35-aastaste) ja tallinlaste hulgas.

Kokku küsitleti perioodil 29. veebruar kuni 21. märts 818 valimisealist kodanikku. Märtsis oli «ei oska öelda» vastanute osakaal 37 protsenti.

Erakondade toetusprotsendid on näidatud nendest, kellel on erakondlik eelistus, seega «ei oska öelda» vastanute protsent elimineeritakse. Antud andmete näitamise viis muudab erakondade toetusprotsendid võrreldavaks riigikogu valimiste tulemustega.

Seega antud andmete esitamine võimaldab näha erakondade võimalikku osakaalu riigikogus, kui valimised oleks toimunud uuringu küsitlusperioodil ja antud kandidaatide valikuga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles