Riigikogu ratifitseeris puuetega inimeste õiguste konventsiooni

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ratastool.
Ratastool. Foto: Kristjan Teedema

Rigikogu võttis 88 poolthäälega vastu valitsuse algatatud puuetega inimeste õiguste konventsiooni ratifitseerimise seadus.

«Puuetega inimeste õiguste konventsiooni ratifitseerimine on valitsuse tegevuskava üks prioriteetsetest ülesannetest. Konventsiooni ratifitseerimisega võtab riik eesmärgi puudega inimeste olukorda järjepidevalt parandada,» ütles sotsiaalminister Hanno Pevkur mullu septembris.

Konventsioon aitab täpsustada ja koondada kõik puuetega inimeste õigustega seonduvat, mis on sätestatud mitmetes rahvusvahelistes konventsioonides ja dokumentides.

Konventsioon ei loo otseselt uusi õigusi, vaid kordab üle rahvusvahelistes aktides eksisteerivad õigused viisil, mis on suunatud puudega inimeste vajadustele ja olukorrale. Konventsioonis käsitlemata küsimusi reguleeritakse ka edaspidi rahvusvahelise tavaõigusega.

Ratifitseerimise järgselt töötatakse puudega inimeste õiguste ja iseseisva toimetuleku parandamiseks välja riiklik puudega inimeste õiguste kaitse strateegia ning selle iga-aastased tegevuskavad.

23. detsembril 2010. aastal sai konventsioon ka Euroopa Liidu ametliku kinnituse ning jõustus Euroopa Liidu suhtes käesoleva aasta 22. jaanuaril. Praeguseks on konventsiooni ratifitseerinud üle 100 riigi, nende hulgas 17 Euroopa Liidu riiki. Eesti Vabariigi President allkirjastas konventsiooni 25. septembril 2007. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles