Eesmaa: küsimus oli, kas Savisaar või Laanet

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enn Eesmaa ütles Keskerakonna juhatuse koosolekule minnes, et läheb raske südamega.
Enn Eesmaa ütles Keskerakonna juhatuse koosolekule minnes, et läheb raske südamega. Foto: Mihkel Maripuu

Keskerakonna aseesimehe Enn Eesmaa sõnul oli erakonna juhatuse eilne otsus sisuliselt hääletamine Kalle Laaneti või Edgar Savisaare vahel.

«Enamuse kohalviibinute otsus tuli loomulikult raske südamega, sest otsustasime ju ühe väga andeka ja paljuteinud poliitiku erakondlikku saatust. Need otsused ei ole kunagi kerged, seepärast läksin koosolekule ja tulin sealt ka ära raske südamega. Kalle Laaneti mõttekaaslased hakkavad ilmselt otsuseid tegema meie erakonna suhtes lähitundidel või lähipäevadel, nii mõnigi on oma arvamust juba avaldanud. Sellest on äärmiselt kahju, aga teinekord erakond peab selliste asjadega vastamisi seisma,» rääkis Eesmaa.

Eesmaa ei hääletanud oma sõnul mitte niivõrd Laaneti vastu, kuivõrd erakonna töö jätkumise ja esimehe poolt. «Lõppkokkuvõttes seisis küsimus, kas Savisaar või Laanet. Kuna praegu ei olnud tegemist kongressiga ja need inimesed, kes hääletasid Edgar Savisaare jätkamise poolt, ka nendel pidi olema nende arvamuse kaitsja. See oli üks neid motiive, miks ma seda tegin.»

«Oli näha, et need kaks meest ei leia mitte kuidagi ühist keelt. Kui ühelt poolt on tegemist erakonna esimehega ja teiselt poolt mitte, siis peab aseesimees, nagu mina olen, tegema vastavad järeldused,» lausus Eesmaa.

«Kui erakonna esimees ütles juba volikogus paar nädalat tagasi välja, et tema ei taha olla samas erakonnas konkreetselt Kalle Laanetiga, siis mina lähtun sellest, et mehed oma sõnu ei loobi,» ütles Eesmaa. «Mingil määral oli see must-valge valik, aga seda enam selge oli minu jaoks selge, mis ühe otsuse järel edasi juhtuma hakkab.»

«Minu valik ei olnud sedavõrd Laaneti vastu, kuivõrd erakonna esimehe poolt ja töö jätkamise poolt,» lisas Eesmaa.

Ta tõdes, et keskfraktsioonis avaldati ühiselt soovi teha kõik selleks, et erakond jätkaks ühtsena, kuid pärast seda muutusid olukorrad mitte päevade, vaid isegi tundidega. «See, mis räägiti kaks-kolm päeva tagasi, ei ole päris adekvaatne enam mõni päev hiljem. Lootsime, et leiame teised lahendused, selleks tehti üsna palju tööd, ka meie fraktsiooni esinaine, ka Savisaar ise rääkis veel Kalle Laanetiga, aga lõppotsus oli ikkagi selline, nagu oli.»

Seda, kas Kadri Simsoni hääletamine Laaneti väljaviskamise vastu oli talle üllatus, Eesmaa ei kommenteerinud. «Me ei kooskõlastanud seda, kuidas hääletada. See näitab, et need jutud, et kõik absoluutselt ühtmoodi aru saavad ja käituvad ja ühtemoodi hääletavad, on muidugi linnalegend.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles