Riisalu: Keskerakonnas mul enam lootust pole

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Riisalu ütles eile Keskerakonna juhatuse koosolekule minnes, et hääletab Eesti poolt.
Aivar Riisalu ütles eile Keskerakonna juhatuse koosolekule minnes, et hääletab Eesti poolt. Foto: Mihkel Maripuu

Keskerakonna liige Aivar Riisalu, kes hääletas eile juhatuses Kalle Laaneti erakonnast väljaheitmise vastu, ütles, et tema ees seisab nüüd üks elu tõsisemaid valikuid, kuidas tegevpoliitikas edasi minna, sest Keskerakonnas tal selleks enam võimalust pole.

«Väidan endiselt, et selliste meetoditega me ilusad välja ei näe. See näitab, kui nõrgad oleme talumaks teistsuguseid arvamusi,» põhjendas Riisalu oma vastuhäält.

«Ükskõik, mis ma ka ei teeks, väga isiklikuks minna pole mõtet mitte kellelgi. Rõhutan, mitte kellelgi. Kui sa kevadel rukist külvad, siis sa sügisel nisu ei lõika. See kehtib kõikide osapoolte suhtes.»

Riisalu ütles, et eilne otsus mõjutab tema edasist tegevust kindlasti. «See mõjutab kas või sellepärast, et vastu hääletanuna võin ma olla kindel, et kolme aasta pärast mul selles erakonnas ei ole lootustki. Seda, et Edgar Savisaarele ei jäänud meelde, kelle käsi kuidas tõusis, seda luulut mul ei ole. Selles osas olen ma väga ühemõtteliselt asjadest aru saanud. Isegi kui ma täna jääksin siia, on mul selge, et rohkem mina selle erakonna kaudu tegevpoliitikas osaleda ei saa – see tähendab, et valimisnimekirjas minu 45. koht langeb veelgi,» oli ta kindel.

Konkreetsete otsuste tegemiseni võib tema sõnul kuluda aga nädal-kaks või isegi kuu-kaks. «Ei ole mõtet kiirustada. Ega me ei ole siin ju projektipõhiselt. Erakonnal on selge nišš tänases poliitikas ja kahju, et me täna sisemiselt sellised oleme. Kui ära lähed, siis tunnistad ju tegelikult, et oled lüüa saanud. Samas jätkata on ka raske,» arutles Riisalu.

«Ma ütlen ausalt, see on minu jaoks üks elu tõsisemaid valikuid. Kõik ülejäänud valikud on olnud analüüsitavad. Ma olen täna 51-aastane, minu jaoks tähendaks see seda, et ma lahkun tegevpoliitikast, kuhu ma tulin alles viis aastat tagasi kindla teadmisega, et minu eraettevõtja kogemusi võiks rakendada ühiskonna ülesehitamisel, et ka teistel läheks sama hästi nagu mul. Ma ütlen ausalt ja otse – ma pole seda teha veel saanud sel lihtsalt põhjusel, et me oleme olnud opositsioonis. Kui ma nüüd kõrvale astun, siis ma tunnistan, et see viis aastat on olnud tühi ja jätkata ei saa,» rääkis Riisalu.

Mõne teise erakonnaga liitumisele pole ta väga tõsiselt veel mõelnud: «No kes sind ootab? Ega igal pool on otsustajate ring suhteliselt kitsas. Täna on mul olnud võimalik vähemalt erakonna sees midagi öelda, aga kui ma lähen mõnda teise erakonda, olen ma seal noorsõdur… kas ma oma suhteliselt küpses eas arvan, et ma võiksin noorsõdur olla, see on omaette küsimus.»

Vaadete poolest ei ole tema sõnul Keskerakondki praegu oma õiget maailmavaate eest seisnud, sest on pidanud valijagruppide eest seisma. «Me oleme täna natuke liiga sotsiaalsed, Keskerakond nii sotsiaalne olema ei peaks. Aga ühiskond seda vajab, siis on see põhjendatud. Selles mõttes pole ma saanud oma tegelikku ilmavaadet veel esindama hakatagi,» ütles Riisalu.

«Kui ma üldse poliitika peale mõtlen, siis minu hinnangul oleks Eestis vaja üht uut erakonda ja sellega minu head sõbrad praegu tegelevadki. See on üks võimalus, sest Vaba Isamaaline Kodanik MTÜ kasvab ju selgelt üle parteiks,» vastas Riisalu küsimusele, kus ta oma vaadet ellu viia saaks. «Ma elan neile siiamaani kaasa. Ma olen naljaga pooleks öeldes sinna ära andnud oma parimad sõbrad Indrek Tarandi ja Allar Jõksi. Eks vaatab. Aga väga keeruline on. Ja minu meelest oli see eilne otsus kogu ühiskonna jaoks väga traagiline,» lausus Riisalu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles