Valitsus vaagis ERMi rahastamisvõimalusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Rahva Muuseumis tutvustati 7. novembril 2008 esmakordselt uue hoone eelprojekti. Pildil ERMi uue hoone makett.
Eesti Rahva Muuseumis tutvustati 7. novembril 2008 esmakordselt uue hoone eelprojekti. Pildil ERMi uue hoone makett. Foto: Sille Annuk

Valitsus tegi täna ettepaneku kultuurkapitali nõukogule suunata kogu riiklikult tähtsate kultuuriehitiste rajamise raha Eesti Rahva Muuseumi (ERM) ehitamiseks.

«Lisaks andis valitsus rahandusministeeriumile ülesande otsida täiendavaid lahendusi valitsussektori eelarve tasakaalustamiseks,» ütles valitsuse pressiesindajas Liina Kersna Postimehele.

Valitsus on tema sõnul ühel meelel, et Eesti Rahva Muuseumi uus maja tuleb ehitada ja see tuleb ehitada Tartusse, Raadile.

Muusika- ja Teatriakadeemia põhjendatud mahus teise järgu ehitamine saab lahenduse Euroopa struktuurifondide baasil.

Lisaks otsustas valitsus, et kahe nädala pärast esitavad kultuuriminister, regionaalminister ning haridus- ja teadusminister üheskoos valitsusele ettepaneku, kuidas jagada Eesti Rahva Muuseumile planeeritud euroraha.

Valitsus jätkab teema arutelu pärast rahandusministeeriumi majandusprognoosi valmimist aprillis.

Tänasel valitsuse kabinetiistungil arutati, kuidas finantseerida ERMi ehitust. Rahandusminister koostas valitsuskabineti liikmetele ülevaate ERMi ehituse finantseerimisvõimaluste kohta. Nimelt on küsimus selles, et ERMi uue hoone ehituse hinnanguline maksumus  aastateks 2007-2015 on kokku 87,5 miljonit, millest ettevalmistavaid töid on praeguseni teostatud 9,3 miljoni euro eest.

Kui valitsus otsustab praeguse plaaniga edasi minna, mis pole Postimehega suhelnud inimeste väitel samuti veel täiesti kindel, sest tegemist on hiiglasliku projektiga, on ERMi uue hoone ehituseks, sisustamiseks ning näituste tegemiseks vajalik investeerida veel 78,5 miljonit eurot. Selleks on vaja otsustada, kust raha leitakse. Võimalik on, et raha tuleks riigieelarvest, kultuurkapitali sihtotstarbelisest finantseeringust ehitusperioodil, Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsi (RKAS) omavahenditest või laenuna.

Kui peaminister Andrus Ansip on viidanud, et ERMi võiks valmis ehitada kultuurkapitali kaudu rahastades, siis see eeldaks laenu võtmist, millesse suhtub koalitsiooni teine osapool ehk Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) skeptiliselt.

Kultuurkapitali nõukogu otsustab jaotuse tuleval nädalal, kuid koalitsioonipartner IRL on ilmutanud plaani suhtes igatahes kahtlusi, mida väljendas ka täna kabinetiistungile tõtanud majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Toores tundub mulle see asi, nii palju kui ma olen jõudnud paberil vaadata, mida rahandus- ja kultuuriministeerium täna pakub. /---/ Me ju kõik selle ERMi osas oleme positiivselt meelestatud, aga kuidas seda teha niimoodi, et me ei hakka kogu muud kultuurivaldkonda ja tegelikult laiemalt kogu eelarvet lahti kiskuma ja niimoodi lõhkuma, seda nagu ei tahaks. Ma ei usu, et täna me mingisugusele otsusele jõuame,» rääkis Parts.

Kultuuriminister Rein Lang ütles kolmapäeval riigikogu ees küsimustele vastates, et kultuurkapitali riiklikult tähtsate kultuuriobjektide raha saab kasutada vaid Eesti Rahva Muuseumi ja Muusika- ja Teatriakadeemia teise järgu ehitamiseks. Langi väitel läheks kultuurkapitalil kogu ERMi projekti finantseerimiseks 10-12 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles