IRL kaalub spiiker Ergma asendamist Reinsaluga

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ene Ergma.
Ene Ergma. Foto: Mihkel Maripuu

Kuu aja pärast valib riigikogu endale uue juhatuse. Kui ase­spiikrite osas on selgus olemas, siis kõige enam tekitab küsimusi see, kelle esitab IRL spiikri kohale – kas endiselt Ene Ergma või värske parteijuhi Urmas Reinsalu.


Ainsana ei olegi riigikogu juhatuse suhtes selgust IRLis. IRLi poliitikasekretäri Margus Tsahkna sõnul hakkavad nad küsimust arutama tuleval nädalal.

Toompealt kostab aga IRLi eelistuste suhtes mitmeid versioone. Mõtlemis- ja valikukohti on, eriti pärast esmaspäeval saabunud teadet, et kaitseminister Mart Laari paranemist segab kopsupõletik. See andis erakonnale veelgi tugevama signaali, et ministritööle ei saa Laar niipea naasta. Samuti sättis viimane kongress ümber IRLi jõujooned ja erakonna juhile Urmas Reinsalule otsitakse väärikat positsiooni.

Vabariigi teise mehe koht pärast presidenti ehk riigikogu spiiker sobiks hästi. Väikses parteiringis on seda ka Reinsaluga arutatud, kuid Reinsalu on öelnud, et riigikogu fraktsiooni juhina on tal palju parem keskenduda erakonna ühte­liitmisele, sest pärast kongressi käiakse parteis endiselt kikivarvul, kui kasutada üht siseringi väljendit.

Kui Laari tervenemine võtab kuid, siis seatakse tõenäoliselt Ergma siiski spiikri kohale ja Reinsalul võib olla parteijuhina teatud kohustus liituda valitsusmeeskonnaga. Need on jutud, mida räägitakse erakonna sees väikses ringis, kuna eelkõige oodatakse positiivset sõnumit Põhja-Eesti regionaalhaiglast.

Kõikuma lõi vahepeal ka asespiiker Jüri Ratase positsioon, sest suvisel Keskerakonna kongressil parteijuht Edgar Savisaare vastu kandideerinud Ratas asetas end selgelt partei opositsiooni. Kui ta lõi veel ka partei siseopositsioonilise Kodanikuühiskonna Kogu, hakkasid Keskerakonnas ringlema jutud, et Ratasel pole enam lootust sellest kevadest riigikogu asespiikrina jätkata, kuna usaldus tema ja Savisaare vahel on lõplikult lõhutud.

Spekuleeriti, et Ratase asemel võib opositsiooni kandidaadiks kerkida Enn Eesmaa. Seda valikut ei oleks aga toetanud sotsid, ja keskfraktsioonil ei jäänudki muud üle kui senist liini jätkata.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhi Sven Mikseri sõnul toetavad nad Ratast mitte Keskerakonna, vaid opositsiooni kandidaadina. «Toetame riigikogu juhatuse valimistel aseesimehe kohale Jüri Ratast, kes on oma tööga suurepäraselt hakkama saanud,» ütles Mikser.

«Ratas on näidanud end riigikogu juhatuses põhimõttekindla inimesena, kes järgib alati riigikogu töö- ja kodukorraseaduse mõtet ja on valmis kaitsma ka opositsiooni õigusi valitsuskoalitsiooni teerullipoliitika eest.»

Keskerakonna fraktsioon on oma otsuse teinud ja esitab selle lähinädalatel erakonna juhatusele kinnitamiseks. Reformierakond toetab oma fraktsiooni liikmest senise aseesimehe Laine Randjärve jätkamist.

Märtsi lõpus toimuval riigikogu esimehe ja aseesimeeste valimisel on hääletamine salajane. Riigikogu esimeheks saab kandidaat, kes saab üle poole kehtivatest häältest. Kui ükski kandidaat ei saa nõutavat häältearvu, korraldatakse kahe kõige rohkem hääli saanud kandidaadi vahel valimise lisavoor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles