Laasi endal süüd ei näe ja jätkab saadikutööd riigikogus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauri Laasi
Lauri Laasi Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Teisipäeval eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele kihutamises kahtlustuse saanud riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Lauri Laasi kinnitas, et kuna ta endal süüd ei näe, jätkab ta tööd riigikogus.

Laasi ütles BNSile, et jätkab kindlasti oma nii riigikogu liikme kui MTÜ Vaba Ajakirjandus juhatuse esimehe tööd, sest pole seadusi rikkunud ega tunne endal süüd. Laasi sõnul toimus kaitsepolitsei läbiotsimine tema eluruumides teisipäeval ligi tund aega ajavahemikul kella kümnest üheteistkümneni.

Läbiotsimist teostas tema sõnul neli ametnikku, kes viisid kaasa Laasi mobiiltelefoni, riigikogu sülearvuti, tahvelarvuti iPad ning samuti tema elukaaslase arvuti.

ETV uudistesaatele «Aktuaalne kaamera» ütles Laasi, et on Hannes Rummi kirju näinud. «Olen neid näinud ja sirvinud, esmapilgul ei olnud seal midagi, mis võiks kõrvalistele inimestele huvi pakkuda,» sõnas ta.

Keskerakonna teatel otsisid kaitsepolitsei töötajad teisipäeval läbi ajalehte Kesknädal välja andva MTÜ Vaba Ajakirjanduse juhatuse esimehe, riigikogu liikme Lauri Laasi eluruumid. Riigiprokuratuuri teatel kuulati Toobal ja Laasi kahtlustatavana üle, neid kahtlustatakse eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele kihutamises. Karistusseadustik näeb sellise tegevuse eest ette rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistuse.

«Kahtlustuse kohaselt kihutasid Priit Toobal ja Lauri Laasi Ivor Onksionit eraviisilisele jälitustegevusele, mis seisnes selles, et Onksion pidi koguma andmeid Hannes Rummi ja temaga kirjavahetust pidanud inimeste sõnumite sisu kohta,» teatas riigiprokuratuuri pressiesindaja.

Kaitsepolitsei leidis tänavu jaanuari alguses läbiotsimise käigus Keskerakonna peasekretäri Priit Toobali tööruumidest üle 400 leheküje Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juhi Hannes Rummi väljatrükitud e-kirjadega. Vastutuse kirjavahetuse sattumise eest Toobali juurde võttis Ivor Onksion, kes enda sõnul pakkus kirju avaldamiseks ajalehes Kesknädal. Onksion on öelnud, et Rummi kirjavahetus sattus tema kätte ajal, kui ta kuulus Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda ja töötas Tallinna linnavolikogu aseesimehe Jaak Juske nõunikuna.

Kaitsepolitsei tunnistas Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juhi Hannes Rummi elektronkirjadega seotud kuriteoepisoodi menetlemise raames Onksioni kahtlustatavaks. Riigiprokuratuuri kinnitusel kahtlustatakse teda eraviisilises jälitustegevuses ja sõnumisaladuse rikkumises, mille eest näeb karistusseadustik süüdimõistmisel ette kuni kolmeaastase vangistuse.

Onksion on praeguseks Keskerakonnast lahkunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles