Peaminister on õpetajate streigi ajal välismaal

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotomeenutus 25. oktoobrist, mil õpetajad pärast meeleavaldust saadik Peeter Võsa kutsel lossiga tutvusid.
Fotomeenutus 25. oktoobrist, mil õpetajad pärast meeleavaldust saadik Peeter Võsa kutsel lossiga tutvusid. Foto: Toomas Huik

Peaminister Andrus Ansip ütles valitsuse pressikonverentsil, et ei osale õpetajate streigi avapäeval 7. märtsil peetaval miitingul. Haridusminister Jaak Aaviksoo pole veel otsust langetanud.

Ansip tõi põhjenduseks viibimise Leedus kolme Balti riigi peaministri kohtumisel.

«Kui küsimus on demonstratsiooni kontekstis, siis ma küll ei tea Euroopas tava, kus peaminister peaks läbirääkimisi tänaval meeleavaldustel – selliseid kombeid ei ole,» selgitas Ansip.

«Ma olen kohtunud ametiühingute esindajatega Stenbocki majas, olen valmis seda ka edaspidi tegema, olen valmis kohtuma õpetajate ja teiste elualade esindajatega, et läbi rääkida. Tavaliselt peaminister streikidel ei osale.»

Ta lisas, et Eesti ei ole nii eriline riik, et siin peaks looma sellise poliitkultuuri, mis mujal Euroopas tavaks pole.

Jaak Aaviksoo jättis enda miitingul osalemise lahtiseks. «Mina kindlasti viibin Eestis, aga mis vormis dialoogi jätkata olukorras, kus streik on vältimatult ja sõltumatult igast otsusest välja kuulutatud, peab kaaluma. Kindlasti tuleb õpetajatele sõnum anda,» rääkis Aaviksoo.

Tema väitel esitab haridusministeerium vahetult enne streiki omapoolse ettepaneku, kuidas ja millal õpetajate palku tõsta.

«Probleem vajab lahendamist võimaluste piirides, mis riigil on,» rääkis Aaviksoo. Tema sõnul on poliitiline eesmärk tõsta keskmise õpetaja keskmine palk 2015. aastaks praegusest 20 protsenti kõrgemaks ja seda eelkõige haridusvaldkonnas raha ümber jagades.

Aaviksoo avaldas veendumust, et 2013. aasta eelarves saab olema raha õpetajate palgatõusuks. «Konkreetsemaks saame minna enne õpetajate streiki. Kas see õpetajaid rahuldab, on iseküsimus. Nõudmised on veidi suurevõitu hariduse ja Eesti vabariigi eelarve võimalusi arvestades.»

Aaviksoo ei soovinud pakkumise sisu veel täpsemalt avada, soovides oodata enne ära selle aluseks olevad rehkendused. «Vaevalt see ulatub 20 protsendini kõikidele õpetajatel, nagu oodatakse, aga sinnapoole tahaks teel olla.»

Eesti Haridustöötajate Liit teatas, et korraldab 7.-9. märtsini õpetajate üleriigilise streigi, sest pole saavutanud kokkulepet õpetajate töötasu alammäärade tõstmise osas.

Liidu nõue on, et 2012. aastal tõstetaks õpetajate töötasu atesteerimisel omistatud ametijärkude kaupa üleriigiliselt 20 protsenti, et alammäärad oleksid noorempedagoogil 729,82 eurot, pedagoogil 772,85 eurot, vanempedagoogil 883,28 eurot ja pedagoog-metoodikul 1066,66 eurot.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles