Ansip: Eestit on päris hästi juhitud

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus Kreekas parlamendihoone ees pühapäeva õhtul kasvas üle vägivaldseks märuliks.
Meeleavaldus Kreekas parlamendihoone ees pühapäeva õhtul kasvas üle vägivaldseks märuliks. Foto: SCANPIX

Peaminister Andrus Ansip leidis riigikogu infotunnis, et valitsussektori võlakoormuse vältimine on märk sellest, et Eestit on päris hästi juhitud.

«Meenutagem veel kord 2007. aastat: majanduskasv 7,5 protsenti, tööpuudus jätkas vähenemist. Kas me tahaksime elada kriisis, kus tööpuudus on 4 protsenti? Eelarve ülejääk valitsussektoris läbi Eesti ajaloo kõige suurem – 6,5 miljardit krooni panime reservidesse. Aga ometi nõuti tol ajal valitsuselt majanduse elavdamist reservide kasutusele võtmise läbi,» meenutas Ansip.

«Sõbrad, kui me oleksime seda teinud, siis mitme teise Euroopa Liidu liikmesriigi analoogilise käitumise põhjal võib öelda, et Eesti riigil oleks olnud umbes kolmandik sisemajanduse kogutoodangust täiendavat valitsussektori võlga,» sõnas valitsusjuht.

«Kas nendes riikides, kes kriisis said Eesti mõistes 70–80 miljardi kroonise täiendava võlakoorma kaela, on olukord parem? Ma küsin: miks nad siis streigivad? Miks nad siis põletavad autosid? Miks nad lõhuvad klaase? Ma arvan, et Eestit on päris hästi juhitud,» leidis Ansip.

Rahvasaadik Kadri Simson Keskerakonnast märkis seepeale, et kui teistes riikides on riigil võlakoormus, siis Eestis on see märkimisväärne võlakoormus Eesti inimestel.

«Ma olen siit kõnepuldist ka varem rääkinud sellest, et eraisikute võlakoormus ja valitsussektori võlakoormus ei ole terves Euroopa Liidus korrelatsioonis. Ei valitse sellist korrelatsiooni, et kui valitsussektori võlakoormus on väike, siis eraisikute võlakoormus peab olema suur ja vastupidi,» sõnas Ansip.

«Ka Eesti puhul ei vasta sellised väited tõele. Eesti eraisikute võlakoormus, mälu järgi see oli umbes 54 protsenti sisemajanduse kogutoodangust, ei ole Euroopa Liidu kontekstis mida niisugust, mida me peaksime häbenema. See on pigem väiksem kui suurem. Eraettevõtete võlakoormus, jah, on Euroopa Liidu keskmisel tasemel,» möönis valitsusjuht Andrus Ansip.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles