Toomla: manifest nihutab sotsid senisest vasakpoolsemaks

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakondade valimisprogrammid parem-vasakskaalal aastate lõikes.
Erakondade valimisprogrammid parem-vasakskaalal aastate lõikes. Foto: Repro

Politoloog Rein Toomla arvutas Postimehe palvel rahvusvaheliselt kasutatava metoodika abil välja, kas sotsiaaldemokraatide värske manifest projekt on nende mulluse valimisprogrammiga võrreldes parem- või vasakpoolsem.

«SDE manifesti projekti praegune sõnastus viitab sellele, et erakond hakkab aastataguse valimisplatvormiga võrreldes liikuma veidi vasakule,» rääkis Toomla.

«Kui 10-pallisel skaalal, kus skaala keskpunkt asub 5,5 kohal, oli erakonna arusaamade kohaks aastapäevad tagasi 5,2, siis selles dokumendis asutakse positsioonil 4,8,» tõi ta välja.

Seda ei pea võtma tema hinnangul radikaalse muutusena - erakond asub ikka vasaktsentris -, pigem tuleb tõdeda, et sotsiaaldemokraatide puhul on nende valimisplatvormid olnud pea alati mõnevõrra parempoolsemad kui põhiprogrammide seisukohad.

«Praeguse manifesti teksti võime parema meelega liigitada lähemale põhiprogrammile kui valimistega seonduvale dokumendile,» leidis Toomla.

«Kuid nihe on ikkagi toimunud. Võib olla on see seletatav sooviga määratleda SDEd täpsemalt just sotsiaaldemokraatlikke arusaamasid silmas pidades, vastandudes niiviisi selgemalt võimul olevatele parempoolset kuvandit rõhutatavatele parteidele,» pakkus ta.

Erakonna esimees Sven Mikser ise leidis, et sotsiaaldemokraadid ei ole viimasel ajal poliitilisel teljel kummaski suunas nihkunud, kuid nende kümnendi trend on vasakpoolsuse suunas. Toomla valimisprogrammide võrdlus näitab, vastupidist - praegu liikusid sotsid tagasi positsioonile, kus nad ka enamiku kümnendist on viibinud (vt tabelit loo juures) - ning kümne aasta suurim kõikumine ongi märgata just mulluse valimisprogrammi ja tänavuse manifesti võrdluses.

Toomla kasutas parteide valimisplatvormide kodeerimisel Euroopa poliitikauuringute konsortsiumi (European Consortium for Political Research) juures tegutseva programmi-uurimise grupi väljatöötatud metoodikat.

Analüüs tugines teksti jaotamisele 57 kategooria vahel, mis kajastab poliitikategemise ja siis vastavalt ka lubamiste tahkusid.

Metoodika väljatöötajate veendumuste kohaselt peegeldab neist kategooriatest 26 poliitikaid, mida saab nimetada kas siis vasak- või parempoolsuseks. Vasakpoolseid kategooriaid on 13 ja sama palju on ka parempoolseid.

Erakondade paigutamiseks vasak-parempoolsuse skaalale loetakse kokku, kui palju on tekstis selliseid osalauseid, mida saab paigutada vasak- või parempoolsete seisukohtade alla, ning vastavalt nende suhtele terves programmis sisalduvate osalausetega saabki selgeks, kus skaala punktis erakond asub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles