Sotsidega ühinev Vene Erakond sattus «ajalooskandaali»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Erakond Eestis pidas kongressi
Vene Erakond Eestis pidas kongressi Foto: Andres Haabu

Küsimuse, kas Nõukogude Liit okupeeris Eesti või mitte, arutamisele moratooriumit kehtestama üles kutsunud Vene Erakonna Eestis (VEE) juhid sattusid nii oma partnerite sotside kui IRLi poliitikute kriitikatule alla. Nad selgitasid lõpuks, et ei eita Eesti okupeerimist Nõukogude Liidu poolt, kuid ei loe seda ilma vastava kohtuotsuseta lõplikuks tõeks.

VEE esimees Stanislav Tšerepanov ja tema asetäitja Gennadi Afanasjev leidsid venekeelse Delfiga vesteldes, et okupatsiooni teema arutamisele võiks kehtestada moratooriumi, sest praegusel hetkel on okupatsiooni fakt nende arvates usu, mitte kohtuotsuse küsimus.

Seepeale hakkasid nende väljaütlemisi kritiseerima erinevad eesti poliitikud, näiteks Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson.

«Eesti okupeerimine ja kümnete tuhandete inimsaatuste hävitamine pole mingi usu küsimus,» väitis ta oma blogis.

«See on ajalooline fakt ning sellele pole võimalik moratooriumi kehtestada. Eesti identiteedi üks väga oluline sammas on just seotud meie traagilise ajalooga ning seda ei tohiks ka meie tänaste rahvuslike huvide seadmisel ära unustada.»

Arvestades, et Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) on kirjutanud alla ühinemislepingu Vene Erakonnaga, küsis Mihkelson, «kas sotsid kehtestavad meie ajaloole koos Tšerepanovi ja Afanasjeviga moratooriumi?»

Sotsiaaldemokraatide aseesimees Eiki Nestor ütles Dzd.ee'le, et ühestki moratooriumist Eesti okupeerimise üle arutlemisele ei saa juttugi olla.

«On selge, et kui algas Teine maailmasõda, leppisid kaks poolt omavahel kokku ja meid okupeeriti,» rääkis Nestor.

Mikser: okupatsioon on fakt

Tekkinud olukorras ütles BNSile sotsiaaldemokraatide esimees Sven Mikser, et nemad on alati olnud ja on ka edaspidi seisukohal, et Nõukogude Liit okupeeris Eesti ning et see oli Stalini ja Hitleri pakti otsene tagajärg.

«Samuti oleme alati pidanud vajalikuks kommunistliku režiimi kuritegude ühemõttelist hukkamõistmist,» rääkis Mikser.

Õiguslik vastutus korda saadetud kuritegude eest on sotside juhi hinnangul individuaalne. «Kollektiivne moraalne vastutus ei ole aga rahvuspõhine, seda peavad sõltumata rahvusest ja emakeelest kandma eelkõige need, kes oma tegevusega aitasid kaasa okupeeriva võimu ja seda juhtinud kommunistliku partei kuritegudele,» selgitas ta.

Mikser kinnitas, et erakond selgitab oma arusaamu ka oma partneritele, erakonna liikmetele ja avalikkusele. «Loodan, et ka VEE juhid selgitavad, mida nad ajakirjanikuga suheldes täpselt silmas pidasid,» lisas ta.

Oli ka läbirääkimistel teemaks

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimehe sõnul puudutasid nad ühinemisläbirääkimistel VEEga kõiki olulisi teemasid, ka ajaloosündmusi.

«Vene Erakonna juhtide sõnul jagavad nad riigikogu 2002. aasta avalduse «Okupatsiooni võimude kuritegudest Eestis» seisukohti. Leidsime ka, et traagilisi ajaloosündmusi ei tohiks täna kasutada ühiskonna lõhestamiseks ja poliitiliste pingete eskaleerimiseks,» kirjeldas Mikser.

Tema sõnul peab ühiskonnas vahetama vabalt mõtteid kõigil olulistel teemadel, kuid seda debatti tuleb pidada vastutustundlikult, unustamata ajaloo kõrval tulevikku vaadata.

Vene partei asuski selgitama

Täna pärastlõunal saatis Vene Erakond Eestis laiali pressiteate, kus selgitas «ajalooskandaali» tagamaid.

Nad väitsid, et erakonna esimees Stanislav Tšerepanov ja aseesimees Gennadi Afanasjev ei ole andnud hinnanguid okupeerimisele, näiteks seda eitanud.

Nad kinnitasid Mikseri oletust, märkides, et üritasid suunata ühiskonna tähelepanu sellele, et meie minevikule tuleb anda hinnanguid vastavuses 2002. aasta riigikogu avaldusega «Okupatsioonirežiimi kuritegudest Eestis».

Seal on märgitud, et «Saksamaa natsionaalsotsialistliku režiimi kuriteod on hukka mõistetud autoriteetsel rahvusvahelisel tasandil, kuid Nõukogude Liidu kommunistliku režiimi samaväärsed kuriteod on hukka mõistmata.».

Enne on vaja kohtuotsust?

VEE juhtkond arvab, et ühiskonna lähtekohaks Nõukogude Liidu kommunistliku režiimi hukkamõistmisel võiks olla selle kohta jõustunud kohtuotsus - samaväärselt Saksamaa natsionaalsotsialistliku režiimi kuritegudega.

«Selliste kuritegude hindamisel ei saa lähtuda erinevate poliitikute tõlgendustest, eriti kui nad seostavad kommunistliku režiimi ja venelasi. See ei saa olla usu küsimus. Venelased ei ole ega ei saa olla okupandid ega nende järeltulijad,» seisab VEE juhtkonna avalduses.

Stanislav Tšerepanovi kinnitusel oli tema sõnum ennekõike see, et minevikku ei tohiks poliitilises võitluses ära kasutada.

«Me peame rääkima traagilistest ajaloosündmustest, kuid neid ei tohi kasutada ühiskonna lõhestamiseks ja eri rahvuste vastandmiseks,» ütles Tšerepanov.

Vene Erakonna Eestis ja SDE juhid allkirjastasid 12. jaanuaril ühinemislepingu, mille järel saavad VEE liikmed mitmeid kohti sotside juhtorganites. Vene Erakonna Eestis juht Stanislav Tšerepanov saab sotside aseesimeheks, programmiliselt uusi seisukohti erakondade ühinemine esialgu kaasa ei too.

Ühinemise kiitis juba ka heaks pühapäeval Tallinnas peetud Vene Erakonna Eestis kongress. Lepingule peab enne selle jõustumist oma heakskiidu andma ka sotside üldkogu, mis koguneb 19. veebruaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles