Siim Kallast häirib «vanade eurooplaste» ülbus

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Siim Kallas.
Pildil Siim Kallas. Foto: Peeter Langovits

Eurovolinik Siim Kallase hinnangul on mitmed «vanad eurooplased» sageli liiga ülbed, et tunnustada teiste riikide olulisi töövõite, mis neile endalegi silmad ette annavad.

««Vanad eurooplased» on tihti ülbed ega soovi tunnistada, et nemad võib-olla polegi parimad,» rääkis Euroopa komisjoni asepresident Siim Kallas täna Postimehe arvamusliidrite lõunal.

Ta ilmestas seda suhtumist Hiina, USA ja Eesti näitel.

«Hiina, no seda muidugi. Aga eks nad ole meist ikka kultuuriliselt maas. Ameerika – nojah, seda muidugi. Aga see on ikkagi vaid rahvas, kes kannab lasteriideid, sööb lastetoitu ja vaatab lastefilme,» kirjeldas Kallas suhtumist.

Eesti on «vanade eurooplaste» jaoks tema sõnul Ida-Euroopa, tegelikult praktiliselt Venemaa.

«Käitub nii, nagu kõik Euroopa Liidu liikmesriigid peaksid käituma? Eelarve tasakaalus, võlgu peaaegu ei ole, euro tingimused täidetud, rahva toetus Euroopa Liidule ikka kõrge. Sellest vaikime,» jätkas Kallas levinud suhtumise peegeldamist.

«Ärme kusagil mainime, et selline tubli riik on olemas. Aitab Luxembourgist - see pole ju ka ausal teel rikkaks saanud. Ärme kusagil toome Eesti näidet,» rääkis Kallas, viidates, et meile viitamine võib olla kirjeldamatult ebamugav mõne teise riigi sisepoliitilise olukorra jaoks.

«Parlamentides on igasuguseid inimesi. Hakkavad veel valitsust Eesti näidet kasutades kritiseerima.»

Kallase sõnul tulistavad «vanad eurooplased» meie õnneks vahel ise endale jalga. «Eriti siis, kui nad unustavad, et Teine maailmasõda ei lõppenud mitte Saksamaa ja liitlaste vahelise rahulepinguga, vaid Hitleri Saksamaa tingimusteta alistumisega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles