SDE on muust rahvusest valijate seas toetust kaotanud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann / Postimees

Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) on muust rahvusest valijate seas jaanuaris toetust kaotanud nelja protsendipunkti võrra, selgub BNSi tellitud TNS Emori uuringust.

Muust rahvusest valijate seas on SDE toetus möödunud aasta detsembriga võrreldes kukkunud 14 protsendilt 10 protsendile. Toetuse tipp muu rahvuse seas oli SDE-l eelmise aasta oktoobris, mil erakonda toetas 15 protsenti muust rahvusest küsitletuid.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ( SDE) esimees Sven Mikser ja Vene Erakonna Eestis (VEE) esimees Stanislav Tšerepanov allkirjastasid 12. jaanuaril parteide ühinemislepingu. Lepingu jõustumiseks peavad selle heaks kiitma ka Vene Erakonna kongress, mis toimub 29. jaanuaril ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna üldkogu, mis koguneb 19. veebruaril.

Keskerakonna toetus muust rahvusest inimeste seas on kuuga tõusnud 73 protsendilt 80 protsendile.

Reformierakonna toetus selles jaotuses on langenud viielt protsendilt kolmele protsendile, Isamaa ja Res Publica Liidul püsib muust rahvusest küsitletute seas toetus ühe protsendi juures.

Küsitlusperioodil vahemikus 16. jaanuarist kuni 22. jaanuarini küsitleti kokku 389 valimisealist kodanikku.

Kõigi küsitletud kodanike seas tõusis jaanuaris ainsana Keskerakonna toetus. Kui möödunud aasta detsembris toetas Keskerakonda 22 protsenti küsitlusele vastanuist, siis jaanuaris oli toetus tõusnud 27 protsendile. Reformierakonna toetus on langenud detsembriga võrreldes 33 protsendilt 30 protsendile, Isamaa ja Res Publica Liidu toetus on langenud 16 protsendilt 13 protsendile ning Sotsiaaldemokraatliku Erakonna toetus kukkus 22 protsendilt 19 protsendile.

Jaanuaris oli «ei oska öelda» vastanute osakaal 28 protsenti.

Erakondade toetusprotsendid on näidatud nendest, kellel on erakondlik eelistus, seega «ei oska öelda» vastanute protsent elimineeritakse. Antud andmete näitamise viis muudab erakondade toetusprotsendid võrreldavaks riigikogu valimiste tulemustega. Seega antud andmete esitamine võimaldab näha erakondade võimalikku osakaalu riigikogus, kui valimised oleks toimunud uuringu küsitlusperioodil ja antud kandidaatide valikuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles