Rüütli: IRLi valijad ei oodanud sellist «tasuta kõrgharidust»

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRLi volikogu ja valimiskonverents 2010. aasta lõpus, kus tehti teatavaks riigikogu valimiste esinumbrid.
IRLi volikogu ja valimiskonverents 2010. aasta lõpus, kus tehti teatavaks riigikogu valimiste esinumbrid. Foto: Liis Treimann

Sotsiaaldemokraadi Karel Rüütli väitel petab IRL oma versiooniga tasuta kõrgharidusest nende inimeste lootusi, kes selle lubaduse ajel kevadel nende erakonna poolt hääle andsid.

«Ma saan aru, et Isamaa ja Res Publica Liidu lihtsalt tasuta hariduse printsiip tähendab seda, et kellel on raha, need saavad kõrghariduse, ja kellel raha ei ole, seda ei saa,» rääkis Rüütli täna riigikogus kõrgharidusreformi eelnõu teisel lugemisel.

«Te oleks võinud oma n-ö valmiskampaanias ka seda väga selgelt välja ütelda ja täpsustada, sest paljud noored inimesed, kes teile hääle andsid, ma arvan, pidasid silmas sotsiaaldemokraatlikku tasuta kõrghariduse printsiipi.»

Rüütli küsis järgnevalt, kas Aaviksoo ei karda, et kui IRL ja Reformierakond eelnõu vastu võtavad, süveneb meil ühiskonnas lisaks niigi kiirele süvenevale majanduslikule kihistumisele ka hariduslik kihistumine.

Aaviksoo väitel aga ei suurenda reform hariduslikku ebavõrdsust. «Mul on väga raske aru saada sellest loogikast, aga tegelikult võib-olla see ei põhinegi loogikal ja jõupingutused on asjatud,» kommenteeris minister Rüütli mõtteavaldust.

«Kuidasmoodi on võimalik, et kui riik suunab, loob täiesti uue instrumendi – vajaduspõhised õppetoetused – ja suunab selle üliõpilastele, mis kasvatab kaks korda, orienteerivalt kaks korda toetusi, mida üliõpilastele maksumaksja raha eest makstakse, kuidas see saab kasvatada hariduslikku ebavõrdsust? Ei saa mina aru. No ei saa aru.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles