Euroopa Komisjoni kriisijärgne toetus Gruusiale jõudis 120 miljoni euroni

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELi välissuhete volinik Benita Ferrero-Waldner..
ELi välissuhete volinik Benita Ferrero-Waldner.. Foto: AFP/Scanpix.

Euroopa Komisjoni kriisiabiprogramm Gruusiale aastal 2008 ulatub 120 miljoni euroni.

Oma visiidi käigus teatab Euroopa Komisjoni välissuhete ja naabruspoliitika volinik Benita Ferrero-Waldner 20. jaanuaril Gruusia presidendile Mihheil Saakašvilile äsjasest 61,5 miljoni euro suurusest rahaeraldusest, vahendas Euroopa Komisjoni Eesti esinduse pressiesindaja.

Selle eraldise üks põhieesmärke on aidata lahendada 1990. aastate ja 2008. aasta augusti kriiside tagajärjel kodutuks jäänud inimeste probleeme.

Oma visiidi ajal kohtub volinik inimestega, kes on pidanud oma kodud maha jätma ja elavad nüüd Thbilisi kodutute keskuses, mida on saneeritud komisjoni vahenditega, mis on eraldatud Gruusia kasvu ja stabiliseerimispaketi raames.

Euroopa Komisjoni poolt pärast eelmise aasta suvel toimunud konflikti loodud pakett hõlmab aastail 2008–2010 kokku kuni 500 miljonit eurot.

«Komisjon on tegutsenud kiirelt, et anda Gruusiale raskel hetkel vajalikku abi. Peavarju andmine kodutuks jäänud inimestele on oluline. Seni eraldatud rahaga on suudetud paljugi ära teha ja see on kergendanud nende kannatusi, kes enim abi vajavad,» ütles volinik visiidi eel.

«Euroopa Liit on suurim abiandja pärast suvist konflikti ja teeb Gruusiaga tihedat koostööd, et uuesti käivitada palju kannatanud majandus. Euroopa Liit on kaasanud teisigi abiandjaid, kes kõik koos on leidnud märkimisväärselt suuri rahasummasid, et aidata Gruusia tagasi jõukuse ja stabiilsuse juurde,» lisas ta.

Euroopa Komisjoni Gruusia abipaketi eesmärgid aastail 2008–2010 on anda humanitaarabi kodutuks jäänud inimestele, toetada majanduse ja infrastruktuuri
taastamist ning makromajanduse stabiliseerimist.

Abipakett sisaldab ka toetust julgeolekuolukorra stabiliseerimiseks Gruusias, andes oma osa 1. oktoobril 2008 Gruusiasse lähetatud EL tsiviilvaatlejate missiooni eelarvesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles