BLOGI JA VIDEO ⟩ Läbirääkimiste viies päev. Kallas: eestikeelse haridusega tuleb edasi liikuda samm-sammult (31)

Postimees
Copy

Täna arutasid Keskerakond ja Reformierakond teemadel digiriik ja haridus. 
Reformierakonna esimees Kaja Kallas nentis, et ühtne eestikeelne kool on eesmärk, kuid selleni tuleb jõuda samm-sammult, et vältida kogukonnale haiget tegemist. 

«Haridusteema oli see, mis võttis meilt kõige rohkem tähelepanu. Meie jaoks on oluline õpetajaameti väärtustamine, olukorras, kus õpetajaid on järjest rohkem vaja,» selgitas Reformierakonna juht Kaja Kallas.

Peaministrikandidaat lisas, et eestikeelsele haridusele üleminekuks luuakse omaette plaan. «Käivitame tegevuskava, mis annab võrdse võimaluse eesti ühiskonnas ja tööelus kaasa lüüa. Selle jaoks, et eestikeelse hariduse tegevuskava samm-sammult ellu viia, anname sinna ka lisarahastuse,» rääkis Kallas.

Reformierakonna jaoks on ühtne eestikeelne kool olnud üks kesksemaid teemasid. Opositsioonis algatati ka eelnõu, mis nägi üleminekuks ette kaks võimalust.

Esimene variant: minna üle kooliastmete kaupa (1.-3. klass, 4.-6. klass ja 7.-9. klass), nii et esimesel aastal lähevad üle 1., 4. ja 7. klass. 2. aastal jätkavad samad õpilased eesti keeles  2., 5. ja 8. klassis ning kolmandal aastal alustavad kõik eesti keeles.

Teine variant: üleminek algaks esimesest klassist ning 9 aastaga oleks kogu kool eestikeelsel õppel.

Toona eelnõu toetust ei leidnud.

Tagasi üles