Helme: Ratas otsis pidevalt ettekäändeid, miks meiega on raske (31)

BNS
Copy
Mart ja Martin Helme
Mart ja Martin Helme Foto: Tairo Lutter / Postimees

EKRE esimees Martin Helme ütles neljapäeval ETV saates «Esimene stuudio», et peaministriametist lahkunud Jüri Ratas (KE) otsis pidevalt ettekäändeid, miks EKRE-ga on raske ning ei tahtnud EKRE koalitsioonilubadusi täita.

Helme sõnas, et kuigi keskerakondlased on öelnud, et EKRE käitumise tõttu ei saanud senine valitsuskoalitsioon jätkata, siis tegelikult lagunes koalitsioon ikkagi rahastamisskandaali, mitte EKRE tõttu.

Helme möönis, et viimastel kuudel oli EKRE-l ja Keskerakonnal valitsuses mitu süvenevat maailmavaatelist vastasseisu. Tema sõnul tundis EKRE, et nendega ei käituta valitsuse ausalt.

«Üks on immigratsioon. See, milles me leppisime juba suvel kokku - välismaalaste seadus, odavtööjõu piiramine, immigratsiooni piiramine läbi ülikoolide. See jäigi nüüd toppama ja ei saanudki sügisel läbi riigikogust. Meie rahvaalgatuse teemad jäidki nüüd toppama ja abieluteema ja perekonnatraditsiooni teema. Nii et siin on mitu teemat, milles olid tulised vaidlused. Ja meil oli pidevalt selline tunne, et meie suhtes ei käituta ausalt valitsuses. Et mingite rumalate põhjuste, mingite rumalate vabandustega kogu aeg asjad lükkuvad edasi, tekitatakse meile tühja koha pealt skandaale, et ei peaks tegelema nende teemadega. Sellel vaidlusel on kaks poolt,» rääkis ta.

«Mul tunne, et pidevalt otsiti aina usinamalt ettekäändeid või põhjuseid, miks meiega on raske,» sõnas Helme.

Helme on veendunud, et uus valitsus hakkas terendama juba enne Jüri Ratase tagasiastumist. Tema hinnangul võisid sammud uue valitsuse suunas sündida juba siis, Mailis Reps lahkus haridusministri ametist.

«Keskerakonnal oli kindlasti olemas juba mingi tööplaan või skeem, mis edasi saama hakkab. Ma ise oma spekulatiivses mõtteviisis olen arvamusel, et konkreetsemad sammud hakkasid tekkima, kui Mailis Reps ministrikohalt lahkus ja riigikokku läks, sest Mailis Reps on üks Keskerakonna väikese tuumiku, siseringi inimesi, poliitilisi ideolooge ja tal tekkis palju vaba aega ja võimalusi mingeid selliseid vestlusi pidada. Lisaks sellele, ma arvan, et Mailisel oli okas hinges tema lahkumisest,» arutles Helme.

Kommentaarid (31)
Copy
Tagasi üles