Ligi Helmest: «Keerasin rahanduse kihva ja sain ilma vastutamata minema» (62)

Brita-Maria Alas
Copy
Jürgen Ligi.
Jürgen Ligi. Foto: Sander Ilvest

Postimees kirjutas varem, et vaatamata olukorrale on senisel rahandusministril Martin Helmel (EKRE) hea tuju, mille märgiks ta näitas vastavat žesti. Riigikogulane Jürgen Ligi (Reformierakond) leiab, et Helme hea tuju põhjus võib olla võimalus pääseda vastutusest suure eelarvepuudujäägi ees.

««Rahandusministri» hea tuju põhjus on meil parajasti ruumis, arutame praeguse valitsuse pärandit: «keerasin rahanduse kihva ja sain ilma vastutamata minema»,» kirjutas Ligi sotsiaalmeedias.

Martin Helme näitamas «hea tuju märki» ametivande andmisel 2019. aastal ja oma viimasel pressikonverentsil valitsusliikmena aastal 2021.
 
Martin Helme näitamas «hea tuju märki» ametivande andmisel 2019. aastal ja oma viimasel pressikonverentsil valitsusliikmena aastal 2021.  Foto: Mihkel Maripuu, Tairo Lutter

​Käemärk, mida seostatakse paremäärmuslastega, sai Eestis tuntuks, kui Ruuben Kaalep riigikogus ametivannet andes sama žesti tegi ning hiljem põhjendas, et tegu oli hea tuju märgiga. Sama märki näitasid ministriametisse astudes ka Martin ja Mart Helme.

Valitsussektori eelarvepuudujääk on 2021.–2024. aastate riigieelarvestrateegia järgi tänavu ligi 6,7 protsenti SKTst ehk 1,9 miljardit eurot, eelmisel aastal oli see ligikaudu 1,75 miljardit eurot. 

«Kaks miljardit miinust aastas pluss fiktiivsed säästukärped sadade miljonite ulatuses aastas lisaks, sest neid pole mitte millegagi sisustada üritatudki,» kirjutas Ligi. «Ja riik on seotud hulga magusate lubadustega Eesti asju täis ehitada. Karm,» leidis ta. «Finaalis teatas mees täna rahvale, et jätab maha väga heas seisus rahanduse.»

«Selgituseks, jutt ei ole iselaheneva probleemi, vaid struktuurse miinuse ehk sisulise ülejõu elamise ja kulukohustuste võtmisega,» selgitas Ligi ja lisas, et olukord pole ka seotud säästude ja laenu kasutamisega halval ajal, mille suudaks (maksu)tuludega katta parematel aegadel. 

Kommentaarid (62)
Copy
Tagasi üles