Politoloogid: Isamaaga flirtimisel võib olla mitu selgitust (14)

Carl-Robert Puhm
Copy
Politoloogid Martin Mölder ja Tõnis Saarts.
Politoloogid Martin Mölder ja Tõnis Saarts. Foto: Pm

Kuigi parlamendi matemaatika järgi ei oleks Keskerakonnal ja Reformierakonnal tarvis Isamaad koalitsiooni kaasata, avaldas Mailis Reps, et tema parteil selline soov on olemas. Politoloogide hinnangul oleks see üsna tavatu käik, millel võib olla mitu eesmärki.

Reformierakonnal ja Keskerakonnal oleks kahe peale riigikogus 59 kohta. See tekitab kohe küsimuse, kas Repsi jutt Isamaa kaasamisest on ikkagi siiras. «Täpselt vastusest sellele küsimusele on raske anda. Mina peaks taolise kolmikliidu sündimist aga väga ebatõenäoliseks. Koalitsioon, kus võib mõne liikme – antud juhul Isamaa –  osal hääletustel kõrvale jätta, oleks tavatu. Oleme taolist käiku tegelikult varem koalitsioonikõnelustel näinud, aga reaalsuseks pole see saanud,» ütles politoloog Martin Mölder Postimehele.

Ta oletab, et tegu võibki olla pettemanöövriga. «Ka varem on võetud laua taha täiendav liige, keda koalitsiooni moodustamiseks pole vaja. Ja lõpuks jääb see liige koalitsioonist ikkagi välja. See võib olla mingitel kaalutlustel tehtud strateegiline käik,» oletab Mölder.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles